Nieuws

Robot die drugs kocht wordt niet vervolgd

Een robot die ecstasy heeft gekocht is vrijgelaten nadat de politie hem in het begin van dit jaar in beslag nam.

Een ThinkPad van Lenovo is het slechte pad op gegaan. De laptop heeft autonoom ecstasy gekocht via het internet, en heeft daarvoor enkele maanden bij de politie doorgebracht. De computer maakte deel uit van de kunstinstallatie Random Darknet Shopper van het Zwitserse collectief !Mediengruppe Bitnik.

Het toestel kreeg van de kunstenaars een wekelijks budget van 100 bitcoins. Daarmee mocht het kopen wat het wilde. De kooprobot zocht naar willekeurige artikelen op het zogenaamde darknet. Het darknet is een deel van het internet dat niet geïndexeerd is door zoekmachines. Je vindt er allerlei artikelen, legaal en illegaal. Telkens de Lenovo iets kocht werd het artikel naar de kunstenaars opgestuurd. Zij plaatsten de aankoop bij de laptop op de tentoonstelling.

Eén van de gekochte producten was een zakje ecstasy en daar kon de politie niet mee lachen. In januari nam de Zwitserse politie de computer en alle gekochte artikelen in beslag. De pilletjes testen daadwerkelijk positief op MDMA wat spreekt voor de eerlijkheid van de anonieme verkoper maar niet ideaal was voor de kunstenaars.

Na enkele maanden gebromd te hebben is de Thinkpad nu echter terug op vrije voeten. De aanklager besloot dat het drugsbezit van het kunstcollectief verantwoord was, omdat het een debat aanwakkerde en geen groor risico inhield. De MDMA werd vernietigd maar het kunstcollectief kreeg de laptop met alle andere aankopen terug. Bovendien werd iedereen buiten vervolgeng gesteld.

!Mediengruppe Bitnik reageert verheugt op het nieuws. “Dit is een heuglijke dat voor de bot, voor ons en voor de kunstvrijheid”, klinkt het. Het voorval is voor zover deze redactie weet het eerste waarin een computer zich zelfstandig schuldig maakt aan kleine criminele feiten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business