Nieuws

Spotgoedkope lens verandert elke smartphone in microscoop

Een spotgoedkope en eenvoudig aan te brengen lens vormt je smartphone om tot een microscoop.

Een spotgoedkope en compacte lens maakt het mogelijk om smartphones te gebruiken als draagbare microscopen.

Het idee zelf is niet nieuw, al in 2013 bracht de Amerikaanse ingenieur Thomas Larson een dergelijk accessoire uit voor smartphones en tablets. Maar onderzoekers aan de Universiteit van Houston presenteren een model dat vele malen goedkoper is. Zij kunnen een mini-lens voor smartphones produceren voor minder dan 3 eurocent per product. De dotlens, zoals de uitvinding gedoopt is, kan beelden tot 120 keer uitvergroten.

Het spotgoedkope objectief is gemaakt van polydimethylsiloxaan (pdms) en heeft ongeveer dezelfde flexibiliteit als een ooglens. “Onze lens kan een smartphonecamera transformeren in een microscoop door het gewoon aan te brengen zonder ondersteunende hechting of mechanisme,” stellen de wetenschappers uit Houston. De adhesie tussen pdms en glas is genoeg om de dotlens betrouwbaar vast te zetten, terwijl het nadien ook gemakkelijk terug verwijderbaar is.    

De toekomst van de dotlens is momenteel onduidelijk. De onderzoekers hoopten hun accessoire te commercialiseren met een crowdfundingcampagne op Indiegogo, maar die haalde het gehoopte bedrag echter niet volledig op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business