Nieuws

Microsoft houdt grote kuis in Edge-browser

Om zijn nieuwe browser aantrekkelijker te maken, haalt Microsoft oude technologieën van Internet Explorer uit Edge om met de tijd mee te kunnen.

Microsoft pakt de frisse start van zijn nieuwe browser serieus aan. Dat blijkt onder meer uit de gedetailleerde weergave die het bedrijf gaf van de technologieën uit Internet Explorer die het niet mee heeft genomen naar Edge – en dat zijn er veel.

Door de jaren heen heeft Internet Explorer honderden functionaliteiten en opties gekregen. Hoe goed die ook waren bij hun introductie, inmiddels zijn de meesten een blok aan het been van Microsoft en webontwikkelaars. Nu besluit het bedrijf om in één keer afscheid te nemen van deze in twintig jaar opgebouwde bagage.

[related_article id=”161452″]

Met het verschijnen van Windows 10, volgens de planning komende zomer, stapt Microsoft over op een nieuwe browser: Edge. Internet Explorer blijft ook bestaan, maar alleen voor websites die afhankelijk zijn van bepaalde functies uit de verouderde browser. 

Oude code weggesneden

Edge is gemaakt vanuit de kern van Internet Explorer. Microsoft heeft inmiddels meer dan 220.000 regels oude code weggesneden en ook 300 interfaces die programmeurs konden gebruiken in IE, maar niet in andere browsers. Tegelijkertijd zijn meer dan 4.200 dingen toegevoegd om Edge meer te laten lijken op het standaardgedrag van concurrerende browsers.

De kans is groot dat de gemiddelde gebruiker de veranderingen helemaal niet opmerkt. Toch is het voor de toekomst van het web heel belangrijk dat dit nu gebeurd is. Het geeft webprogrammeurs namelijk meer vrijheid, waardoor het voor hen eenvoudiger wordt om geavanceerde functies te gebruiken zonder dat ze heel veel tijd kwijt zijn om de software geschikt te maken voor elke verschillende browser. De kans is groter dat ze zich meer en meer gaan toeleggen op 3D-graphics, video- en audiochat, pushmeldingen en een mooiere layout.

Een moderne, veiligere en snellere Edge kan Microsoft helpen bij het terugwinnen van gebruikers en de reputatieschade herstellen. Na de introductie van Internet Explorer 6 in 2001 heeft het bedrijf de browser jaren laten wegkwijnen, sindsdien is het bezig geweest om te proberen Firefox, Safari en Chrome bij te houden.

Functionaliteiten toevoegen aan software is eenvoudig: mensen houden ervan om nieuwe dingen uit te proberen. Moeilijker is het om te bepalen wanneer het tijd is om een bepaalde functionaliteit te verwijderen. Bij veelgebruikte software is de kans groot dat functies die al lang over hun houdbaarheidsdatum heen zijn, toch nog dagelijks worden gebruikt en zelfs onderdeel zijn van het bedrijfsproces. Bij browsers kan het ook nog eens betekenen dat bepaalde websites niet meer werken.

Bagage dumpen

Internet Explorer heeft functionaliteiten die tien tot twintig jaar teruggaan. Neem bijvoorbeeld ActiveX. Dit stelt bedrijven in staat om plug-ins te maken om de mogelijkheden van de browser flink uit te breiden. Denk aan Flash Player, Acrobat Reader, Java en Silverlight. De afgelopen tien jaar is hard gewerkt om dergelijke opties standaard in te bouwen, zodat plug-ins niet langer nodig zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is dat de webstandaard.

Flash wordt echter zo breed gebruikt dat je het niet zomaar weg kunt halen. Toch neemt het wel af, want Adobe richt zich tegenwoordig op webstandaarden als HTML, JavaScript en CSS. Chrome en Edge beschikken over een ingebouwde versie, Firefox werkt aan ondersteuning voor Flash door de programma"s om te zetten in JavaScript. Het lezen van PDF-bestanden zit in Edge, net als bij Firefox en Chrome, standaard ingebouwd.

Andere functionaliteiten die verdwijnen in de overgang van Internet Explorer naar Edge zijn minder bekend, maar programmeurs zullen er mee bekend zijn. Een ervan is VBScript, een mislukte poging van Microsoft om een alternatief te bieden voor het JavaScript van concurrent Netscape. Dan heb je nog Vector Markup Language, dat verloren heeft van Flash. Tegenwoordig biedt Scalable Vector Graphics een alternatief voor Flash.

Door al deze oude bagage te dumpen, maakt Microsoft van Edge een moderne browser die sneller reageert. De kans dat ontwikkelaars de nieuwe browser omarmen is groot. Het is nogal een stap voor Microsoft, dat tot voor kort de lange historie van Internet Explorer wegzette als voordeel ten opzichte van concurrenten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business