Nieuws

Aldi-actie: Medion Akoya E1232T

Een week na de tabletpromotie is het de beurt aan een klassieke netbook met aanraakscherm. Is de Medion Akoya E1232T (MD 99466) de moeite waard?

Vanaf zaterdag 16 mei is het opnieuw tijd voor Medion om een laptop in alle Aldi-winkels te leggen. Deze keer is het beurt aan de Akoya E1232T (MD99466), een klassieke netbook met een klein 10,1 inch aanraakscherm aan 299 euro. Een heel klein formaat dat je best eerst in de winkel bekijkt, want echt comfortabel typen kan je niet met zo’n toestel. Heb je echter een tweede laptop is huis nodig? Dan kan dit wel een interessant toestel zijn.

Dualcore

De Intel Celeron N2808-chip is absoluut geen hoogvlieger en moet zowat de traagste chip zijn dat Intel op dit ogenblik kan leveren, uitgezonderd de Atom-reeks. Het resultaat is een dualcorechip met een kloksnelheid van 1,58 GHz en een tijdelijke turbo naar 2,25 GHz. Niet de snelste, maar daarom wel bijzonder zuinig met een piekverbruik van amper 4,5 watt. Net niet laag genoeg om passief te koelen, maar de ventilator zal in deze machine maar zelden overuren draaien.

De CPU wordt bijgestaan met 4 GB RAM, wat ook ineens het maximum is dat het ondersteunt. 4 GB lijkt ons de beste keuze in deze configuratie en we zijn blij dat, in tegenstelling tot andere fabrikanten, omwille van budget niet gekozen is voor 2 GB. Grafisch hoef je geen mirakels te verwachten. De geïntegreerde GPU van Intel dient vooral om heel beperkte videoacceleratie te ondersteunen, zoals Full HD-beelden en de HDMI-uitgang.

7.200 rpm

Waar de Medion Akoya E1232T wel mee opvalt, is de 500 GB harde schijf. Niet omdat die zo groot is, maar omdat het om een 7.200 rpm-model is. Haast altijd wordt er om budgetredenen een 5.400 rpm harde schijf gekozen die flink trager presteert. Uiteraard zien we allemaal liever een SSD in een laptop, maar aan 299 euro mag je een harde schijf aan 7.200 rpm al een mirakel noemen. Prima keuze van Medion hier.

Netbooks hebben dikwijls last van gebrekkige wifi-connectiviteit, en dat lijkt hier niet het geval te zijn. De Intel Wireless AC3160-chip presteert in onze testen prima en is een uitstekende keuze voor budgetmodellen om de 802.11 ac-standaard te omarmen.

Gratis Office

Medion installeert op deze netbook Windows 8.1 Update, en niet Windows 8.1 met Bing. Dat is goed nieuws, want met Windows 8.1 Update krijg je gratis Microsoft Office Home & Student 2013 voor onbeperkte tijd, tot zolang de netbook leeft. Had de machine Windows 8.1 met Bing gehad, dan kreeg je maar een jaar gratis Office 2013. Goede keuze van Medion, en een flinke surplus aangezien dit pakket toch 140 euro kost in de winkel.

Vraagtekens

Het grote vraagteken bij deze laptop is de schermkwaliteit en de autonomie. Het HD-scherm (1.280 x 800 pixels) is voldoende voor deze netbook en de IPS-technologie stelt me ietwat gerust op vlak van kleuren en de kijkhoek, maar neem zeker een kijkje in de winkel.

De batterij een andere zaak, aangezien we het toestel niet onder handen konden nemen. Het gaat om een Li-polymeeraccu met twee cellen, en dat stemt me niet echt hoopvol. We schatten dat deze machine ongeveer een zestal uur zonder stopcontact kan, wat we voor een netbook te weinig vinden. Helaas kunnen we die cijfers niet hard maken zonder test, dus blijft het een beetje koffiedik kijken.

Conclusie

Voor 299 euro vinkt deze netbook alle vakjes af wat we verwachten. Het enige wat je zeker niet mag vergeten, is het kleine scherm. 10,1 inch is handig genoeg als tweede toestel thuis, maar als enige laptop is het formaat enkel bedoeld voor de liefhebbers die een kleine laptop willen om overal mee te nemen. De laptop is geen pluimgewicht met zijn 1,1 kg, maar gezien het prijskaartje kan je daar weinig op aanmerken. Wil je een nieuwe laptop, maar enkel voor internetbrowsen? Dan is een Chromebook een betere optie in dit prijssegment.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business