De geruchten dat de fotobackupdienst van Google zou afgesplitst worden van Google+ gaan al lang mee. Tegen het einde van de maand zou het zo ver zijn.


Google is van plan om op de komende I/O-conferentie de afsplitsing aan te kondigen van zijn fotobackupdienst. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

De dienst maakt al enkele jaren deel uit van Googles sociale netwerk Google+ en is voor veel gebruikers daar ook een van de belangrijkste aantrekkingspolen van. Door deze nu van Google+ los te weken, zal het veel gemakkelijker worden om de foto’s te delen op rivaliserende diensten als Facebook en Twitter.


[related_article id=”158901″]

Google biedt onbeperkte opslagruimte aan voor foto’s (als ze niet breder zijn dan 2048 pixels) en kan ze ook automatisch verbeteren of voorzien van effecten. Van verschillende foto’s kunnen zonder veel moeite ook bewegende GIF’s gemaakt worden.

Door de dienst meer autonomie te geven, moet ze ook beter gewapend zijn om rivalen aan te pakken. Het is ongeveer dezelfde strategie die Facebook hanteert bij Instagram, dat quasi volledig autonoom zijn zaken mag regelen. Sinds de overname door Facebook is het aantal gebruikers van Instagram gestegen tot 300 miljoen.

Topman Sundar Pichai van Google liet begin dit jaar al verstaan dat een afsplitsing van de fotodienst er zat aan te komen. Hij geeft de openingsspeech van de I/O-conferentie op 28 mei.