Huawei lanceert superlicht OS voor internet der dingen

De Chinese telecomgigant Huawei werkt aan een eigen besturingssysteem voor het internet of things. Het OS is nauwelijks 10 kilobyte groot.

Volgens Huawei is er geen enkel systeem dat zo licht is als ‘LiteOS’ om apparaten, wearables en auto’s aan te drijven, zo klinkt het in de Financial Times. Het bedrijf verwacht dat er tegen 2025 zowat 100 miljard machines aan het internet zullen gekoppeld zijn. Tegen dan zouden er zowat twee miljoen extra sensoren per uur bijkomen.

LiteOS moet opengesteld worden voor alle ontwikkelaars, zodat zij snel hun eigen producten met de software kunnen bouwen. Of dat betekent dat het besturingssysteem volledig openbron gaat worden, is echter nog niet duidelijk.

Het moet ook een erg gemakkelijk systeem worden om te implementeren, volgens Huawei moet er niets geconfigureerd worden en is de software in staat om zelf alles af te regelen en zich met een netwerk te verbinden.

Topman William Xu van Huawei zegt dat zijn bedrijf niet geïnteresseerd was in het zelf maken van internetgadgets, maar wel in de onderliggende software. “We willen verbindingen bouwen, geen apparaten”, aldus Xu.

Volgens hem vormt LiteOS ook geen concurrentie voor smartphonesystemen als iOS of Android, het systeem is expliciet bedoeld om apparaatjes en gadgets aan te sturen. Xu geeft het voorbeeld van een tandenborstel: zodra die op het netwerk kan, kan hij bijhouden hoe vaak en hoe goed je je tanden poetst en kan hij tips geven om het beter te doen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business