Wetenschappers van de University of Manchester hebben een manier gevonden om grafeen te verwerken in inkt, waardoor het mogelijk is het materiaal te printen.

Onderzoekers van de University of Manchester hebben een nieuwe manier gevonden om goedkope antennes te maken van hetzelfde materiaal als een potlood.

De wetenschappers gebruiken grafeen, een blad van koolstofatomen gekoppeld aan een rooster van slechts een atoom dik. In plaats van het maken van metalen draden, printen ze de antenne op papier met inkt doordrenkt met grafeenvlokken. Door dit te pletten met een roller wordt de energiegeleiding met een factor vijftig verbeterd.

Deze nieuwe technologie kan helpen bij het beter maken van netwerkcommunicatie via goedkope producten als kleding, thermometers en advertentieposters bij bijvoorbeeld bushaltes. Het is de laatste ontwikkeling van een materiaal dat op bijna elk gebied voor een revolutie kan zorgen, van computerchips tot zonnepanelen tot schermen. Zolang wetenschappers en ingenieurs maar weten hoe ze ermee moeten werken.

Sinds de ontdekking van grafeen in 2003 zijn wetenschappers opgewonden over de vele mogelijkheden van het materiaal. Het isoleren en vastleggen van grafeen door de University van Manchester was voldoende voor de Nobelprijs voor Natuurkunde in 2010. Het materiaal is sterker dan staal, transpart en het geleidt elektriciteit. Tot nu toe zijn er weinig praktische toepassingen voor bedacht, maar het onderzoek is in volle ontwikkeling.

Antennes van grafeen kunnen daar verandering in brengen. Met radiocommunicatie tussen miljoenen kleine apparaten – van producttags in winkels tot druksensoren in autobanden – is er behoefte aan goedkope, flexibele antennes. Grafeen kan de oplossing zijn die al deze nieuwe apparaten een "stem" geeft.

“Grafeen is niet langer slechts een wetenschappelijk wonder. Het brengt op korte termijn vele nieuwe toepassingen voor ons dagelijks leven”, zegt projectcoördinator Kostya S. Novoselov.