Nieuws

Laad je smartphone op door hem te gebruiken

Tijdens het bellen of sms’en verspilt je telefoon energie. Onderzoekers ontwikkelde een systeem om die energie terug in de batterij te pompen.

Nikola Labs hoesje smartphone

Telefoneren of berichtjes sturen eist heel wat van de batterij van je smartphone. Dat komt omdat het verzenden van radiogolven naar de dichtstbijzijnde mast een energie-intensieve opdracht is. Je toestel wil zo snel mogelijk contact leggen met de ontvanger en stuurt daarom golven uit in alle richtingen. Zo gaat er flink wat batterijcapaciteit verloren.

Energie gered

Onderzoekers van de staatsuniversiteit van Ohio ontwikkelden een systeem om de verloren gegane energie terug te vangen voor ze voorgoed kwijt is. Ze bouwden daartoe een dun elektronisch circuit dat in theorie past in een hoesje rond je smartphone. Het circuit is in staat om de radiogolven om te zetten in wisselstroom, iets dat op zich niet nieuw is. De mogelijkheid om golven naar wisselstroom te converteren bestaat al heel erg lang, maar je smartphone gebruikt gelijkstroom.  In het circuit zit daarom een transformator ingebouwd.

De wetenschappers van Ohio bouwen voort op bestaande technologie. Vandaag bestaan er al toestellen die radiogolven absorberen en omzetten in minieme hoeveelheden stroom voor sensoren. Het circuit uit de VS kan echter nano-, micro- en zelfs milliwatts uit z’n hoed toveren.

Geen verspilling

Volgens professor Robert Lee bereikt maar liefst 97 procent van de signalen die je toestel uitzendt de gsm-mast niet. Niet al die verspilde energie kan gerecupereerd worden, maar een deel wel. Het systeem is slim genoeg om aan te voelen welk deel van het signaal gebruikt wordt voor communicatie, en welk niet. De nutteloze radiogolven worden geabsorbeerd en stromen in de vorm van energie opnieuw naar de batterij.

[related_article id=”160903″]

Wie zijn telefoon effectief gebruikt om te telefoneren krijgt naar schatting tot 30 procent meer leven uit één batterijlading. De energie-recuperatie werkt enkel wanneer je toestel iets aan het verzenden is. Mobiel surfen valt onder die noemer, maar niet alle smartphone-activiteiten. “Wanneer je een offline-spelletje speelt kan ons systeem je niet helpen”, aldus hoofdonderzoeker Chi Chin Chen.

Kickstarter

Chen en enkele collega’s zullen de technologie nu verder ontwikkelen binnen een nieuwe start-up: Nikola Labs. Een kickstarter voor een eerste hoesje is voor de nabije toekomst gepland. Dat gadget zal naar schatting rond de 100 euro kosten. Op termijn willen Cheng en de zijnen een contract afsluiten met een fabrikant voor de integratie van hun slimme circuit in nieuwe toestellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business