[Blog] Hoe laat ik mijn verkoop stijgen dankzij de sociale media?

De Belgische privacycommissie heeft een gunstig advies uitgesproken voor een wetsvoorstel dat het anoniem surveilleren van agenten op het internet regelt.

Advertentie

shutterstock_231841486

Politiemensen mogen binnenkort ‘in burger’ patrouilleren op het internet. De Privacycommissie heeft een gunstig advies gegeven aan het wetsontwerp van de ministers van Justitie Koen Geens (CD&V) en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Dat bericht De Tijd.

Nu riskeren agenten een procedurefout als ze informatie verzamelen via een anonieme account op Facebook of andere sociale media, websites en internetfora waarvoor je je moet registreren. Het wetsvoorstel moet meer duidelijkheid scheppen voor de speurders en hen een helder kader geven waarin ze kunnen werken om internetcriminaliteit te bestrijden.

Flou artistique

“Het is heel goed dat dit eindelijk geregeld wordt. Het is dringend,” verklaart Philippe Van Linthout aan De Tijd. Hij is voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters en specialist in cybercriminaliteit. “We werken met wetten uit een tijdperk waarin het internet nog niet bestond. Met alle criminaliteit op het internet is het zeer nefast als de politie daar geen oogje in het zeil mag houden. Nu heerst er een flou artistique.”

Om de internetpatrouilles mogelijk te maken moet men de wet op het politieambt wijzigen. De politie zal op het internet semipublieke plaatsen mogen “bezoeken, bestuderen en er kopieën van maken”, ook als daar registratie voor nodig is van naam, adres, mail, kredietkaart en dergelijke. Politiemensen zullen niet meer moeten inloggen met hun eigen gegevens. Als ze vandaag met een nepaccount werken, vallen ze al gauw onder de strikte regels voor undercoverwerk en bijzondere opsporingsmethoden.

Zolang het surveilleren niet afglijdt naar observatie of infiltratie, vindt de privacycommissie het een goede zaak dat agenten aanwezig zijn op het internet, ook als ze daarvoor een dekmantel gebruiken. Verder mogen ze met nepaccounts geen criminele acties uitlokken, bijvoorbeeld om pedofielen te strikken.

Advertentie