Nieuws

Grotere Google Carboard werkt met 3D-YouTube

Google blijft VR naar de massa brengen met een grotere kartonnen headset, virtuele schoolreisjes en een ontwerp voor een 360 graden 3D-camera die met YouTube werkt.

Een jaar geleden maakte Google virtual reality beschikbaar voor iedereen met een telefoon. Op een jaar tijd is cardboard een fenomeen geworden, met honderden apps en tientallen fabrikanten die hun variant op de goedkope headset aanbieden. Intussen zijn er al één miljoen cardboardgebruikers die van goedkope VR genieten.

Grote broer

Logisch dus dat Cardboard een opvolger krijgt. De nieuwe headset is eenvoudiger om in elkaar te steken en werkt met telefoons tot en met zes inch. De nieuwe kartonnen bril wordt een stuk universeler: de knop waarmee je een telefoon in de headset controleert zal met meer toestellen werken, en de app die je moet draaien om van VR te genieten zal nu op Android en iOS werken.

Schoolreisje naar de ruimte

Met expeditions kan een hele klas vanuit het klaslokaal op reis gaan. Iedere leerling krijgt een cardboard terwijl de leerkracht beschikt voor een tablet die de reis controleert. De studenten zetten de bril op terwijl de leerkracht de locatie kiest. Google heeft de virtuele schoolreisjes al uitgebreid getest en claimt dat het enthousiasme fenomenaal is. Het hoeft in ieder geval niet te verbazen dat een klaslokaal vol kinderen meer onder de indruk zal zijn wanneer ze naar de Chinese muur in 3D kunnen kijken dan met een foto in een tekstboek.

Het ziet er naar uit dat de virtuele schoolreisjes niet beperkt zullen blijven tot deze aardbol: Google werkt samen met onder andere de Planetary Society om nieuwe expedities te maken. Leerkrachten met interesse kunnen zich online inschrijven maar het is niet duidelijk of dat ook meteen bij ons kan. Google verklapt evenmin of je op je eentje op expeditie kan gaan wanneer je te oud bent om nog in een klaslokaal te zitten.

Privévakantie

Wat we wel krijgen is Jump. Met Jump kan iedereen die wil (en het geld heeft) VR-video maken, waar alle bezitters van een headset dan kunnen instappen. Om de 3D-video en 360 graden te maken zijn er 16 camera’s nodig die in een erg specifieke configuratie moeten staan. Die configuratie maakt Google deze zomer beschikbaar zodat iedereen er zelf mee aan de slag kan. Wie niet wil knutselen kan een exemplaar van Go Pro kopen, waarmee Google een samenwerking aanging. Vervolgens moet de beelden tot een 360 graden 3D-scene maken waar je kan instappen. Dat kost bergen computerkracht, en die stelt Google binnenkort met plezier ter beschikking, maar voorlopig enkel aan enkele partners.

Als consument wordt het dus vooral genieten. Vanaf deze week kan je al 2D 360 graden video bekijken via YouTube, tegen de zomer zullen de 3D-varianten er ook op staan. Google maakte al een heleboel scenes op leuke locaties, en naarmate VR omarmt wordt zullen dat er steeds meer worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business