Imec ontwikkelt “labo-op-een-chip”

De Leuvense chipspecialist Imec ontwikkelt samen met de Amerikaanse Johns Hopkins-kliniek een “laboratorium-op-een-chip” waarmee gewone consumenten zelf medische tests kunnen doen.

MiLab. Zo heet de wegwerpchip die Imec, het Interuniversitair Micro-electronicacentrum, samen met Johns Hopkins wil commercialiseren. Ook Marc Coucke, Participatiemaatschappij Vlaanderen en Michel Akkermans investeren mee.

De chip, van enkele vierkante centimeters groot, moet in staat zijn om volledig autonoom DNA, proteïnen, virussen, cholesterol en bloedcellen te analyseren. Die analysewaarden kunnen draadloos doorgestuurd worden naar de smartphone van de gebruiker. Heel wat zaken die chip volledig zelf kan afhandelen, kunnen nu alleen nog maar in een gespecialiseerd labo gedaan worden.

Het stukje silicium moet maximaal twintig euro gaan kosten en een volledige analyse zal niet meer dan vijftien minuten duren. De tests kunnen uitgevoerd worden door huisartsen, maar ook door patiënten zelf, waardoor heel wat tijd gewonnen kan worden. Het wordt zelfs mogelijk om jezelf regelmatig te testen op het ontwikkelen van kanker.

Ook in ontwikkelingslanden kan de chip zijn nut bewijzen. Op de laatste ebola-uitbraak in Afrika werd bijvoorbeeld erg traag gereageerd omdat de artsen te weinig informatie hadden. Met de chip weet je meteen hoe erg het met een patiënt gesteld is.

Wanneer de chip precies op de markt zal komen, is nog niet bekend, maar het zal zeker nog drie à vier jaren duren. De verschillende onderdelen zijn klaar, maar moeten nu nog geïntegreerd worden. Daarna moet het ding uitgebreid getest worden en moet nog de goedkeuring komen van de autoriteiten om in de handel te worden gebracht.

De commercialisering van de chip wordt door een nieuw bedrijf vezorgd: MiDiagnostics. Daarin participeren onder meer Marc Coucke, die meteen bijna 30 miljoen euro investeert en serial entrepreneur Michel Akkermans (12,5 miljoen euro). Ook het overheidsvehikel PMV, Participatiemaatschappij Vlaanderen, steekt 10 miljoen in de onderneming.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business