Nieuws

Robot-cheeta kan hordelopen

De cheetahrobot van MIT heeft een nieuw kunstje geleerd. De viervoeter kan voortaan over hordes springen.

Wellicht heb je deze robotviervoeter wel eens eerder gezien. De cheetarobot van MIT kan nu een nieuw trucje: hij springt over hordes.

Inderdaad, dit angstaanjagende blok metaal kan autonoom obstakels detecteren in real time, om er vervolgens overheen te springen en verder te rennen als een paard in concours. Volgens MIT is dit de eerste vierbenige robot die dit kan.

Sangbae Kim, een assistent-professor op de mechanische bouwkunde afdeling legt de moeilijkheidsgraad van de taak uit: “Rennend springen is een erg dynamische vorm van beweging. Je moet rekening houden met balans en energie, en de impact na landing. Onze robot is specifiek ontworpen voor dergelijke, zeer dynamische gedragingen.”

De sprong komt tot stand door middel van een algoritme dat bestaat uit drie delen. Deze interpreteert de data die de robot verzamelt met zijn zogenaamde LIDAR-systeem. LIDAR staat voor Light Detection And Ranging, en maakt gebruik van pulserende lasers om afstanden te meten, de hoogte van het object te bepalen, en in te schatten hoeveel kracht er nodig is om er overheen te springen. Deze berekening duurt slechts 100 milliseconden.

Onderzoek naar de robot wordt gedeeltelijk betaald door DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse leger. De onderzoekers zijn van plan de cheeta en zijn nieuwe kunstje te presenteren op de Robotics Challenge van DARPA deze maand, om vervolgens een paper over het systeem te publiceren in juli.

In 2012 brak een DARPA-robotcheeta zijn eigen snelheidsrecord van 30 kilometer per uur. De cheeta haalde een topsnelheid van 45,5 kilometer per uur. Dat is harder dan Usain Bolt op de 100 meter, die een piek van 44,7 kilometer per uur bereikte.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business