Nieuws

Synaptics maakte de spatiebalk aanraakgevoelig

Synaptics heeft met de SmartBar een aanraakgevoelige toetsenbord ontwikkeld, waardoor de meest gebruikte knop extra functionaliteiten krijgt.

Wellicht is de spatiebalk de meest gebruikte knop op je toetsenbord. Synaptics, vooral bekend van trackpads voor laptops, denkt extra functionaliteiten te kunnen toevoegen aan de lange toets door hem aanraakgevoelig te maken. Dat betekent dat je in de nabije toekomst misschien verschillende manieren hebt om op je spatiebalk te drukken.

De bevredigende traditionele fysieke klik tijdens het typen zal niet verdwijnen, maar als je laptop of dekstoptoetsenbord over de zogeheten SmartBar beschikt, kun je ook andere acties toevoegen. Bijvoorbeeld als je enkel een snelle tik geeft op de spatiebalk. Synaptics laat weten dat je tot vijf verschillende opties aan de SmartBar kunt toevoegen, afhankelijk van waar je op de balk drukt.

Een nuttigere functie is dat je het woord direct voor of na de cursor kunt selecteren door eenmaal over de SmartBar te vegen, respectievelijk naar links of rechts. Nu doe je dat met control-shift-pijltje (of option-shift-pijltje op een Mac). Een andere handige toevoeging is de mogelijkheid om in of uit te zoomen door je duimen over de spatiebalk te bewegen.

Toch zijn het niet zozeer de functionaliteiten die interessant zijn, maar de hardware die ervoor nodig is. Wanneer fabrikanten als HP, Lenovo en Dell besluiten de SmartBar te adopteren en in aankomende laptops te plaatsen, kunnen zij eenvoudig de software wijzigen om andere taken uit te laten voeren.

Nu is het wachten tot we beslag kunnen leggen op een toetsenbord met de SmartBar om zelf te testen hoe handig een aanraakgevoelige spatiebalk in werkelijkheid is. De software moet in staat zijn om lichte aanrakingen die je per ongeluk doet goed te negeren, anders wordt de SmartBar eerder als last ervaren. Net zoals kan gebeuren als je enthousiast aan het werk bent op je laptop en per ongeluk over het trackpad veegt.

Als Synaptics dit voor elkaar krijgt, dan kan het voor toetsenborden betekenen wat Apples Force Touch heeft gedaan voor trackpads door een nieuwe invoermethode te bedenken. Het bedrijf laat weten dat de SmartBar vanaf nu beschikbaar is voor geïnteresseerde fabrikanten. Als het een beetje meezit verschijnt dus nog dit jaar het eerste product met de aanraakgevoelige spatiebalk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business