Software, software en software: daar zal de Worldwide Developers Conference van Apple rond draaien. Op nieuwe apparaten, zoals de Apple TV, is het nog even wachten.

Volgende maandag is het zo ver: dan start de World Wide Developers Conference editie 2015 van Apple. Het bedrijf grijpt het evenement traditioneel aan om nieuwe versies en snufjes te onthullen in zijn iOS- en OS X-software en om nieuwe diensten voor te stellen. Ruim 5.000 app-bouwers zullen er een twee uur durende keynote speech bijwonen en kunnen daarnaast deelnemen aan meer dan 100 technische workshops.

WWDC Apple

Voor Apple is het absoluut noodzakelijk om ontwikkelaars enthousiast te houden over zijn producten. Een goed deel van zijn toekomstig succes hangt immers af van de apps die gemaakt worden voor iPhones en iPads. Idem voor de Apple Watch. Mensen betalen geen honderden euro’s alleen maar voor een horloge. Wel voor de mogelijkheid om een Uber-taxi op te roepen via hun pols of om met hun horloge in de supermarkt te betalen.

Hier is wat je van WWDC mag verwachten.

iOS 9

Het mobiele OS van Apple krijgt elk jaar een update en verschijnt dan, samen met nieuwe iPhones, in de herfst. Maar WWDC is traditioneel de plek waar het OS voor het eerst getoond wordt. iOS 8 kreeg vorig jaar heel wat updates en welgekomen nieuwe functies als iCloud-verbeteringen en notificaties van apps, maar tegelijk had het OS ook met heel wat bugs af te rekenen.

Voor dit jaar gaat Apple geen drastische veranderingen aan zijn besturingssysteem aanbrengen, maar zal het zich concentreren op het proces waar het al enkele jaren mee bezig is: zorgen dat zijn verschillende apparaten beter met elkaar communiceren en dat ze het zo gemakkelijk mogelijk maken voor de gebruikers.

 

iOS 9 zou misschien ondersteuning kunnen introduceren voor Force Touch, waarbij het scherm “reageert” wanneer een gebruiker er op klikt (een illusie die mogelijk wordt gemaakt door piepkleine, vibrerende motortjes).

Google liet in mei zijn nieuwste update voor Google Now zien, Google On Tap, een feature die probeert te voorspellen wat je van plan bent, bijna voor je er zelf aan dacht. Van Apple wordt een antwoord hierop verwacht, met een dienst die je relevante informatie voorschotelt op basis van je kalender, contacten en apps.

OS X 10.11

OS X kreeg vorig jaar een fikse oppoetsbeurt met versie 10.10 Yosemite, waardoor er ook hier waarschijnlijk eerder evoluties dan revoluties zullen voorgesteld worden. Hoogstwaarschijnlijk zullen ook de veiligheidsfeatures van het OS verder verbeterd en opgedreven worden.

Beats/iTunes

Veel heeft Apple nog niet gedaan met Beats sinds het de dienst vorig jaar voor drie miljard dollar overnam. Dat gaat veranderen. Hoogstwaarschijnlijk zal het bedrijf een nieuwe muziekstreamingdienst introduceren die de directe concurrentie aangaat met Spotify en co. Naar verluidt zal deze ook rond de tien dollar/euro per maand gaan kosten. Verschillende beroemde DJ’s zouden aangetrokken zijn door Apple om uitzendingen te maken en playlists samen te stellen. Volgens de geruchtenmolen is er zelfs een kans dat ook Android-gebruikers op de nieuwe dienst zullen kunnen intekenen.

Apple Watch

De verwachting is dat Apple op WWDC een developer kit zal tonen waarmee ontwikkelaars rechtstreeks programma’s kunnen maken voor zijn slimme horloge. Daarmee zal het eenvoudiger worden om krachtigere, “native” apps te maken voor het kleinood te bouwen. Voor de klanten betekent dit een betere ervaring, ontwikkelaars kunnen dan weer gemakkelijker profiteren van bepaalde functies van de Apple Watch.

Swift

WWDC wordt waarschijnlijk ook de plek waarop een nieuwe versie van Swift zal voorgesteld worden, de programmeertaal die Apple op WWDC 2014 voor het eerst liet zien. Swift moet een soort heilige graal worden voor ontwikkelaars, een taal die het eenvoudiger maakt om apps te bouwen en ze stabieler en sneller laat draaien.

Apple Pay

Apple Pay zal op WWDC waarschijnlijk in een geüpdatete versie getoond, vermoedelijk inclusief een soort bonusprogramma waarmee punten kunnen verzameld worden als je deze betaalmogelijkheid gebruikt. Het platform krijgt ook steeds meer concurrentie van onder meer Google’s Android Pay en Samsung Pay.

HomeKit

HomeKit, dat vorig jaar op WWDC werd voorgesteld, leidde sindsdien een sluimerend bestaan. Dat zou nu kunnen veranderen. Apple kon destijds heel wat hardwarepartners verzamelen rond het domoticaplatform, maar er waren ook geruchten over uitstel. Apple heeft die steeds ontkend en de eerste HomeKit-producten werden begin deze maand aangekondigd. Lichtspecialist Lutron was een van de eersten, met zijn Caséta-lijn. Op WWDC zullen er waarschijnlijk verdere partnerships aangekondigd worden of nieuwe manieren om HomeKit te gebruiken.

 Apple TV

Wie zat te wachten op een nieuwe Apple TV of nieuwe streamingpartners voor het kastje, is er aan voor de moeite en zal nog enkele maanden geduld moeten hebben. Wat Apple misschien wel kan bespreken, is nieuwe software waardoor ontwikkelaars apps kunnen maken voor Apple TV. Maar zelfs zo’n kleine update zal er pas later op het jaar komen.