Nieuws

Vrouwelijke astronaute breekt twee records in de ruimte

Samantha Cristoforetti keert na 199 dagen terug van het ISS. Een absoluut record voor een vrouw, maar ook als Europeaan.

Drie crewleden van Expeditie 43 bereiden een terugkeer naar de aarde voor. Vandaag is hun laatste dag dat ze in de ruimte zitten. Commandant Terry Virts heeft het commando over het International Space Station doorgegeven aan veteraan kosmonaut Gennady Padalka.

Virts keert terug met vluchtingenieurs Anton Shkaplerov en Samantha Cristoforetti. Het trio zal met de Soyuz TMA-15M-capsule een parachutelanding maken in Kazachstan.

Voor Samantha Cristoforetti is het een bijzondere reis terug, want bij haar terugkeer zal ze twee records hebben verbroken. Ze breekt namelijk het record van langste vrouwelijke verblijf in de ruimte en doet nu beter dan de Amerikaanse Sunita Williams in 2006 en 2007 toen ze 194 dagen in de ruimte verbleef.

Met haar 199 dagen is Samantha Cristoforetti ineens ook recordhoudster van de langste Europeaanse astronaut in de ruimte. Hiermee doet ze beter dan de Nederlander André Kuipers die 193 dagen in de ruimte verbleef. Samantha is echter niet de absolute Europese recordhoudster. Dat staat nog steeds op de naam Thomas Reiter, die 350 dagen in de ruimte verbleef, verspreid over twee missies.

Het wereldrecord is nog steeds van de Rus Sergej Krikalev. Hij verbleef meer dan 803 dagen in de ruimte, verspreid over zes missies.

Toeval wil dat Samantha eigenlijk helemaal niet het record wilde verbreken. Ze moest normaal al op 12 mei huiswaarts keren, maar die reis werd uitgesteld. Rusland verloor eind april namelijk een onbemand vrachtschip dat het ISS moest bevoorraden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business