Nieuws

Vaarwel muis, welkom Smartdesk

De muis en het toetsenbord zijn geweldige tools, maar soms heb je een iets directere aanpak nodig. Project Smartdesk moet die nieuwe interface verzorgen.
Project Smartdesk is niet de finale naam van Dells innovatieve computer-interface. Een echte productnaam is immers nog niet bekend, niet in het minst omdat het product zelf nog niet af is. Wat Dell demonstreerde tijdens de Innovation Days in Kopenhagen zit er desalniettemin veelbelovend uit.

Het beste van twee werelden

De techreus is van mening dat het concept van wijzen en klikken, werken met de muis dus, niet altijd geschikt is. Een directere aanpak met de vingers leidt ons naar een touchscreen-interface maar wie daar al mee werkte weet dat ook die manier van bediening ontoereikend is. Dat je handen in de weg zitten is maar een van de redenen.Project Smartdesk gooit een computerinterface over een andere boeg. De Smartdesk is een groot aanraakscherm dat op je bureau ligt, voor je scherm. het toestel werkt immers in tandem met je gewone display, maar voegt daar nog een visueel controle-oppervlak aan toe. De grote tablet brengt controletaken naar je vingers, terwijl je een overzicht behoudt op je klassieke scherm.

Niche

Dell richt zich met het project vooral op grafische ontwikkelaars, tekenaars en architecten. Een samenwerking met Wacom, gekend van zijn precisiepennetjes, hoeft dan ook niet te verbazen. Tijdens een demo zagen we hoe digitaal tekenen en schilderen eenvoudiger wordt: je kan direct met je pennetje op de Smartdesk tekenen terwijl je nog steeds een overzicht over het geheel behoudt op je hoofdscherm.Voor alles wat visueel is lijkt de Smartdesk ons veel potentieel te hebben. Omdat Dell het toestel als een interface bekijkt, en niet als een aanraakscherm, zien we een interessante incorporatie van andere besturingsmechanismen. Het leukste is ongetwijfeld een eenvoudig wieltje. Dat wieltje plaats je op het aanraakscherm, waarna het een draaiknop wordt waarmee je handig door verschillende functies kan scrollen.

Animatie

Typen zal de Smartdesk niet handiger maken, maar tekenen, ontwerpen en animeren kunnen op het eerste zicht een flinke workflowboost krijgen met het concept. De fysieke randapparatuur zoals het wieltje maken de Smartdesk bovendien intuïtiever om mee te werken. Snel aan een wieltje draaien om een ander kleurtje te selecteren is veel eenvoudiger dan het kleurtje precies aanraken op je touchscreen, of op een klassiek scherm met de muis.Of Dell tijdens de demonstratie een flimps van de toekomst toonde, dan wel een leuk project dat niet zal aanslagen, moeten we afwachten. Project Smartdesk zou binnen 18 maanden afgerond moeten zijn, maar is het niet klaar, dan zal het langer duren, liet Dell al verstaan.

Ecosysteem

Het product wordt bovendien geen Dell-exclusive. De technologiegigant wil zo veel mogelijk ontwikkelaars mee aan boord krijgen voor de uitbouw van een ecosysteem. Denk daarbij een Autocad, Photoshop, Maya en andere programma's.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business