Nieuws

Nederland wil chips in nummerplaten integreren

De nieuwe nummerplaten moeten fraude tegengaan, maar kunnen het ook gemakkelijker maken om mensen te bekeuren bij overtredingen.

NOS meldt dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie op een terrein van Defensie bij Oirschot een speciaal soort nummerplaat wordt getest. Daarin zit een speciale chip verwerkt, die fraude in nummerplaten moet bestrijden. De test loopt een jaar, daarna volgt een evaluatie.

40.000 valse platen

In Nederland zijn er naar schatting meer dan 40.000 valse nummerplaten in omloop. Die worden massaal gebruikt voor inbraken en andere criminele feiten. NXP is verantwoordelijk voor de chip in de nummerplaten. Je herkent het door een klein rechthoekig blokje centraal onderaan, gevolgd door een lange dunne lijn. In de sleuf zit de antenne, waardoor de nummerplaat op afstand uitleesbaar is.

In de toekomst zouden er palen langs de weg komen die de chips kan uitlezen. Die palen zijn verbonden met een databank, waardoor direct kan worden nagegaan of een nummerplaat legitiem is. Naast overheidsinstanties kunnen bijvoorbeeld ook tankstations van deze techniek gebruik maken. Merken ze bijvoorbeeld een valse nummerplaat op, dan wordt de pomp niet vrijgegeven. Ook flitscamera’s zouden hierbij beter hun werk kunnen doen bij slechte weersomstandigheden waar de nummerplaat minder goed tot niet zichtbaar is.

Privacy

Volgens NXP hoeft de bestuurder geen schrik te hebben wat betreft privacy. Patronen in het rijgedrag kan je met de nieuwe nummerplaten niet vaststellen, omdat de chip continu nieuwe codes genereert. Enkel de reader met bijhorende database kan de nummerplaat ontcijferen. Zelfs als je nummerplaat elke dag wordt gescand, kan niet worden nagegaan waar je eerder bent geweest.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in Nederland is voorlopig nog kritisch. Zij noemen de auto een tweede thuis, waar privacy belangrijk is. Er moet goed worden nagegaan of de chip een meerwaarde kan bieden, en dat de beveiliging ervan volledig in orde is.

De chip zit voorlopig nog in een testfase en dat gaat zo vier seizoenen duren. NXP wil samen met de testkandidaten zeker zijn dat de plaat in elke weeromstandigheid fatsoenlijk werkt, en dat de uitlezingen accuraat en veilig zijn. Volgend waar weet Nederland of nieuwe nummerplaten verplicht een chip moeten bevatten, of niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business