Nieuws

Microsoft Edge-browser getest: niet de snelste

Voordelen
Nadelen
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Windows 10 brengt een nieuwe webbrowser met zich mee, Edge, als vervanging voor Internet Explorer. Is dit echter wel de beste browser voor op Windows 10?

Op 29 juli zal Microsoft gratis Windows 10 upgrades aanbieden aan vele miljoenen gebruikers. De meeste gebruikers zullen hierbij ook de nieuwe standaard webbrowser Edge krijgen. Gaat Edge echter beter zijn dan Chrome, Firefox, Opera of zelfs Internet Explorer 11? We hebben het voor jou getest.

De nieuwe browser is gebaseerd op een volledig nieuwe rendering-engine. Volgens Microsoft is de Edge-engine flink verbeterd op het vlak van standaarden en compatibiliteit. Wel zal het voor sommige oudere websites, welke geoptimaliseerd zijn voor Internet Explorer, nog steeds nodig zijn om IE 11 te gebruiken.

Om te achterhalen welke browser het best presteert, hebben we gebruik gemaakt van enkele wijdverspreide teststandaarden. De tests zijn uitgevoerd op een Asus CM6730 met Windows 10 build 10130, de nieuwste 64-bit versie die midden juni beschikbaar was. Op dit systeem zijn buiten Edge en IE 11 ook Chrome 43, Firefox 38 en Opera 30 getest.

SunSpider 1.02

Deze teststandaard van de open-source WebKit rendering-engine test enkel de gebruikte JavaScript. Bij deze test is een lagere score beter.

De winnaar was verrassend genoeg Internet Explorer 11. Toegegeven, IE 11 wint met slechts een kleine marge van Edge. Dit fenomeen herhaalt zich echter bij het meermaals uitvoeren van de test. Aangezien de Edge rendering-engine momenteel nog testcode bevat, zal Edge vermoedelijk een stuk sneller zijn dan IE 11 wanneer Windows 10 uitkomt.

Kraken 11

Kraken, welke gebaseerd is op SunSpider, meet ook de performantie van JavaScript. Hierbij worden nog enkele scenario’s getest. Net als bij SunSpider is hier een lagere score beter.

Bij deze test komt Chrome met slechts een zeer kleine marge als beste browser uit de bus. Internet Explorer is op basis van deze test verreweg de slechtste browser te noemen. Vermoedelijk wordt dit grote verschil tussen de twee tests veroorzaakt doordat Kraken een veel grotere dataload heeft dan SunSpider. Hierdoor zijn de testen minder uitgevoerd in het kleine, maar snellere RAM geheugen van de PC en komt het zwakke punt van de oude rendering-engine van Internet Explorer naar boven.

Octane 2.0

Buiten het testen van de performantie van JavaScript, worden er door Octane ook enkele scenario’s getest van interactieve webapplicaties. Hoe hoger de score, hoe beter.

Edge klopt bij de test Chrome met een kleine marge. Internet Explorer komt weer als slechtste uit de bus.

Peacekeeper

Deze benchmark test voornamelijk de performantie van JavaScript, maar houdt ook rekening met HTML5. Ook bij deze test geldt dat een hogere score beter is.

Bij deze test scoort Firefox het beste. De browsers van Microsoft scoren beide een stuk lager.

RoboHornet

Volgens Alex Komoroske, een Google Chrome manager, test RoboHornet alle aspecten van browserperformantie en alles wat belangrijk is voor webontwikkelaars. Hier zijn hogere scores opnieuw beter.

Ook bij deze test komt Chrome als winnaar naar boven. Edge en Internet Explorer komen andermaal als verliezers uit de bus.

HTML5-test

Als laatste test hebben we nagekeken hoe goed elke browser voldoet aan de meeste recente versie van de HTML5-standaard.

Geen enkele browser haalt een perfecte score van 550, wel komen Chrome en Opera dicht in de buurt.

Beste browser

Met drie overwinningen kan Chrome de winnaar genoemd worden van deze test. Chrome wint echter telkens met slechts een kleine marge. Waarschijnlijk zal de competitie tussen de belangrijkste browsers die we gezien hebben bij Windows 7 en 8.1 zich verderzetten op Windows 10.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business