Nieuws

Google Nest breidt gamma uit met slimme beveiligingscamera

Met de Nest Cam wil Nest, vooral bekend van zijn thermostaat, je helpen om je huis in het oog te houden. De aantrekkelijke camera werpt enkele privacyvragen op

 

Update 10u: Extra info app.

De introductie van de Nest Cam door Nest komt niet als een verrassing. Sinds de overname van Dropcam door het dochterbedrijf van Google was de vraag niet welk product we konden verwachten, maar eerder wanneer het uit zou komen.

Na de officiële onthulling stelt de Nest Cam niet teleur: het toestel heeft een aantrekkelijk design dat aan een gestileerde druppel doet denken. De beveiligingscamera filmt in fullHD en laat je toe om in te zoomen op verschillende delen in je huis. Valt de avond, dan past de Cam zijn belichtingsinstellingen automatisch aan.

Opslagdienst

De Nest Cam zal 200 dollar kosten en wordt vanaf volgende week in de VS gelanceerd. De lancering gaat gepaard met een introductie van een dienst die in tandem met de camera moet werken: Nest Aware. Daarmee kan je de beelden die je camera maakt opslaan. Voor tien dollar per maand houdt Nest Aware alles voor tien dagen bij, voor dertig dollar krijg je een maand dataretentie.

Met de introductie van de Nest Cam heeft Nest drie producten in het gamma: samen met de thermostaat biedt de IoT-specialist ook nog een slimme rookdetector aan, de Nest Protect. Nest maakte van de aankondiging van de Cam gebruik om een update voor de Protect te onthullen: het zal voortaan mogelijk zijn om een alarm via de smartphone-app uit te schakelen. In de VS werkt de dienst samen met verzekeringsmaatschappijen die korting geven indien een huis is uitgerust met de Nest Protect.

Privacy

De introductie van de camera werpt enkele privacyvragen op. Moederbedrijf Google verdient nog steeds vooral geld via advertenties, en het bedrijf schrikt er niet voor terug om je doen en laten in kaart te brengen om zo gerichtere reclame aan te bieden. Sommigen zullen ongetwijfeld twee keer nadenken voor ze een dergelijk bedrijf toegang geven tot hun woonkamer met een camera.

De lancering van het nieuwe toestel gaat gepaard met de uitrol van een vernieuwde app. De camerabesturing wordt dus geïntegreerd in de bestaande applicatie zodat al je Nest-toestellen nog steeds op één plaats staan. Via de app kan je door de camera kijken, zoomen en door de camera praten door op een knop te klikken. Zo kan je dieven verjagen door “scheer je weg, inbreker” te roepen door de Nest Cam.

Kapers op de kust

Nest zal niet stil mogen zitten indien het zijn populariteit wil behouden: concurrentie komt van alle kanten. Zo wil Apple met Homekit een graantje meepikken van het internet der dingen en hoopt ook Samsung met SmartThings zijn stempel te drukken. Google van zijn kant probeert het laken naar zich toe te trekken met Brillo en Weave, een OS en een taal waarvan de internetgigant hoopt dat het standaarden worden over de merkgrenzen heen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business