Nieuws

DxO maakt je iPhone beter dan een compactcamera

De DxO ONE is een cameramodule die op een iPhone past, en bevat een 20 megapixelsensor en een lichtsterke lens. Daarmee kan hij foto's maken die volgens DxO de kwaliteit van een reflexcamera evenaren.

DxO brengt een revolutionaire nieuwe camera uit. De DxO ONE is een cameramodule die op een iPhone past, en bevat een 20 megapixelsensor en een lichtsterke lens. Daarmee kan hij foto’s maken die volgens DxO de kwaliteit van een reflexcamera evenaren.

DxO is vooral bekend als softwaremaker van programma’s om raw-foto’s te ontwikkelen, en van de DxOMark testsoftware. Met de DxO ONE begeeft het Franse bedrijf zich op de hardwaremarkt. Het opmerkelijke toestel is geen zelfstandige camera, maar een cameramodule die op de Lightning-connector van een iPhone past. Het aluminium apparaatje bevat een 20 megapixel 1 inch-beeldsensor – dit grote sensorformaat wordt ook gebruikt in premium compactcamera’s als de Sony RX100 en in de Nikon 1 systeemcamera’s. De lens is een 32mm-equivalent met een maximaal diafragma van f/1.8, behoorlijk lichtsterk dus. De module weegt 108 gram en is 6,9 cm lang.

Om de camera te bedienen, gebruik je het scherm van de iPhone als zoeker. Een gratis iOS-app laat je toe om de camera in te stellen. Je hebt de controle over diafragma (van f/1.8 tot f/11), sluitersnelheid (van 15s tot 1/8.000), en gevoeligheid (van ISO 100 tot 51.200). Je vindt er dezelfde volautomatische modus, sluitertijd- en diafragmavoorkeuze en volledig manuele modus als op ‘echte’ fototoestellen. Filmen kan in 1080p/30fps or 720p/120fps. De beelden worden bewaard op het interne geheugen van de iPhone, of op een microSD-geheugenkaart in de DxO ONE.

Standaard bewaart de DxO ONE automatisch het raw-bestand van elke opname. Zo’n raw-bestand is een soort digitaal negatief dat je in software zoals DxO OpticsPro en Adobe Lightroom verder kunt ‘ontwikkelen’. De camera biedt ook een SuperRAW formaat, dat samengesteld wordt uit vier afzonderlijke raw-opnames. Met de bijhorende DxO Connect software voor Mac of Windows krijg je zo de allerbeste beeldkwaliteit, stelt DxO.

De DxO ONE komt in het najaar op de markt met een prijskaartje van 649 euro. Onze collega’s van Shoot gaan binnenkort aan de slag met de camera. Houd hun website dus zeker in de gaten voor de eerste indrukken.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business