Nieuws

De psychedelische dromen van Google

Het artificieel neuraal netwerk van Google kan beelden herkennen maar ook nieuwe beelden creëren, wat psychedelische resultaten geeft.

Beeldherkenning is een ingewikkelde materie. Voor Google betekent dit een artificieel neuraal netwerk, software welke in staat is bij te leren. De software is gebaseerd op de structuur van biologische hersenen en wordt getraind door het miljoenen beelden te tonen. Het netwerk past zichzelf constant aan tot het in staat is dingen, zoals een hond te herkennen.

Trainen van het netwerk

“We trainen het netwerk door eenvoudigweg veel voorbeelden te tonen van wat we willen dat het leert. Hierdoor hopen we dat het netwerk de essentie van het beeld onthoudt en de irrelevante dingen leert te negeren. Een vork heeft bijvoorbeeld een handvat met twee tot vier tanden. De kleur en oriëntatie van de vork zijn daarentegen niet belangrijk”, schreef het software engineering team van Google in een blogpost.

Wanneer het neurale netwerk een beeld teruggeeft dat incorrect is, kan het team de parameters van het netwerk bijstellen. Een voorbeeld hiervan was een halter. Bij de resultaten kwam ook een gespierde arm tevoorschijn welke de halter vasthoudt. Dit werd gecorrigeerd door de arm uit het beeld te verwijderen.

Creëren van beelden

[related_article id=”160903″]Het neurale netwerk de mogelijkheid geven beelden te herkennen, is maar een kleine stap verwijderd van het genereren van beelden. Door het neurale netwerk beelden te geven en te vragen wat het hier allemaal in ziet, komen details naar voren die het menselijk oog over het hoofd ziet.

“We starten met een bestaand beeld en geven dit aan het net. ‘Wat je ook ziet, we willen er meer van!’ vragen we aan het netwerk. Hierdoor wordt een feedbacklus gecreëerd”, legt het team uit. ”Wanneer een wolk een beetje op een vogel lijkt, laat het netwerk dit nog meer op een vogel lijken. Hierdoor herkent het netwerk de vogel nog harder wanneer het beeld terug wordt doorgegeven. Uiteindelijk zal een zeer gedetailleerde vogel schijnbaar uit het niets verschijnen.”

De resultaten hiervan zijn verreweg spectaculair te noemen. Neem “De schreeuw” van Edvard Munch bijvoorbeeld. Het schilderij ziet er nog griezeliger uit door het verschijnen van vele ogen en om één of andere reden honden. Het artificieel neuraal netwerk werd voornamelijk getraind met beelden van dieren. Hierdoor kan je je aan nog meer honden, vogels en vissen verwachten. Meer van Googles psychedelische droombeelden kan je in deze gallerij bekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business