Nieuws

Amazon betaalt auteurs per gelezen bladzijde

Amazon experimenteert met een nieuw systeem waarbij het auteurs betaalt per gelezen bladzijde in plaats van voor elk verkocht e-book.

De manier waarop uitgevers en auteurs geld verdienen wordt compleet opnieuw uitgevonden door Amazon. Met het nieuwe systeem is het aantal gelezen bladzijden bepalend voor het bedrag dat wordt uitgekeerd, en niet het aantal verkochte of geleende exemplaren.

Het nieuwe model wordt eerst toegepast op Kindle Unlimited (KU) en Kindle Owners’ Lending Library (KOLL), en daarbinnen weer op auteurs die meedoen aan het Kindle Direct Publishing (KDP) Select programma. Dat is de plek waar auteurs zelf hun boek kunnen publiceren. Of het systeem later ook op grote uitgevers wordt toegepast is niet bekend.

Het systeem werkt als volgt: er wordt maandelijks een bedrag gereserveerd waarmee auteurs worden betaald. Dit bedrag wordt gedeeld door het aantal gelezen bladzijden die maand, en het bedrag dat een auteur krijgt, bestaat uit het aantal gelezen bladzijdes van zijn of haar werk.

Het nieuwe systeem komt met een algoritme dat pagina’s standaardiseert. Trucjes van de middelbare school zoals een ander lettertype of grotere regelafstand worden dus genegeerd. Het algoritme stelt ook een bepaalde tijd die mensen op een pagina moeten spenderen alvorens deze wordt gerekend als gelezen.

amazonauteure-bookkindleontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen