Nieuws

Vlaanderen zet deur open voor Airbnb

Met een herziening van het logiesdecreet, wil de Vlaamse overheid een duidelijk wettelijk kader creëren, met ruimte voor nieuwe concepten als Airbnb.

De Vlaamse overheid werkt aan een update van logiesdecreet, dat een helder wettelijk kader moet creëren voor nieuwe concepten zoals Airbnb.

Airbnb is een online marktplaats waarop particulieren een kamer in hun huis tegen betaling kunnen aanbieden aan toeristen. De website omvat reeds meer dan 500.000 privé-accommodaties in 192 landen en 33.000 steden.

In Vlaanderen ontstond vorig jaar heel wat commotie rond Airbnb en andere gelijkaardige websites zoals couchsurfing.org. De vraag rees of particulieren die via het platform logies aanbieden ook onderhevig zijn aan het logiesdecreet, en bijgevolg een vergunning nodig hebben.

Net als bij de hele discussie rond de alternative taxidienst Uber, zijn de huidige regels niet toereikend. Innovatieve diensten zoals Uber en Airbnb botsen nog al te vaak tegen wettelijke beperkingen aan, die een goede werking tegenhouden. Vooruitgang wordt gefnuikt door ouderwetse wetgeving.

Voor het logiesdecreet, dat sinds 10 juli 2008 ongewijzigd is gebleven, komt daar nu verandering in. Met het vernieuwde decreet wordt het eenvoudiger om logies te verhuren. “Ook nieuwe concepten zoals Airbnb en glamping krijgen een plaatsje binnen het wettelijk kader”, zo klinkt het in een persbericht van initiatiefnemers Cathy Coudyser (N-VA), Karin Brouwers (CD&V) en Marnic De Meilemeester (Open VLD).

De initiatiefnemers krijgen daarbij de steun van minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). “Door de toerismewetgeving te updaten, creëren we een level playing field voor alle soorten van logies, inclusief home sharing. We willen toeristische innovatie en de ondernemersgeest stimuleren, zodat iedereen kan deelnemen in de creatie van een moderne en duurzame toeristische infrastructuur in Vlaanderen.”

Het gaat om een vereenvoudiging en verduidelijking van de regels. Een vergunning of aanmelding is niet langer nodig, zolang aanbieders van accommodaties zich aan de veiligheidsregels houden. Inspecties zijn niet langer verplicht, maar wie erkend wil worden als officiële uitbater van een toeristische accommodatie, kan daarvoor vrijwillig een erkenning aanvragen. In dat geval zal er wel nog een inspecteur langskomen.

Airbnb juicht het nieuws toe. “De Vlaamse overheid stelt een voorbeeld voor innovatief toerisme, niet alleen in Europa, maar over de hele wereld,” klinkt het in een reactie. “Studie na studie heeft aangetoond dat Airbnb respectabele gasten aantrekt die willen leven als een local en steden op een andere manier willen beleven. Ze blijven langer, geven meer uit in diverse buurten en zijn meer geneigd om terug te keren.”

Het nieuwe decreet wordt volgende week ingediend in het Vlaams Parlement. Na de zomer zal het voorstel verder worden behandeld. De initiatiefnemers hopen dat het decreet nog voor het einde van het jaar zal worden goedgekeurd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business