Nieuws

Universele App Store van Microsoft opent de deuren

Microsoft opent zijn Universele App Store. De nieuwe applicatiewinkel moet apps aanbieden die zowel op je pc, je smartphone als je Xbox werken.

Centraal in de ontwikkeling van Windows 10 staat al sinds het begin het One Windows-verhaal. Microsoft wil alle toestellen waarop zijn software draait unificeren. Dat gebeurt met het Universal App-platform. Ontwikkelaars die daar software op schrijven maken automatisch apps die draaien op grote desktops, laptops, hybrids, tablets, telefoons, de Xbox en zelfs de Hololens.

Groot ecosysteem

Zo hoopt Microsoft een geünificeerde ervaring aan zijn gebruikers te geven, maar tevens is het de bedoeling om meer ontwikkelaars aan te trekken. Windows Phone is met een globaal marktaandeel van minder dan 3 procent immers niet bepaald populair te noemen, maar door het ganse Windows-ecosysteem onder één dak te plaatsen bereiken appmakers plots exponentieel meer mensen.

Apps die klaar zijn voor het One Windows-verhaal staan te koop in de Universele App Store. Alles wat je in die winkel vindt zal dus op ieder Windowstoestel werken, op voorwaarde dat je Windows 10 hebt geïnstalleerd. De finale versie daarvan is trouwens vanaf gisteren beschikbaar voor Insiders.

De nieuwe winkel moet dus betere apps bieden voor consumenten, die apps moeten beter gecureerd worden dan tot nu toe het geval was maar ook ontwikkelaars krijgen meer mogelijkheden. Zo verandert de lay-out van de winkel zodat applicaties sneller in de kijker gezet kunnen worden. Bovendien krijgen app-bouwers de mogelijkheid om veel nauwkeuriger op te volgen hoe hun app gebruikt wordt. Vrees daarbij niet om privacyvernielende dataverzameling: ze zullen onder andere kunnen zien op welk schermformaat een applicatie het populairst is.

Centraal punt

Door de winkel aantrekkelijker te maken voor de consumenten alsook voor de ontwikkelaars wil Microsoft de Store het centrale softwarepunt van Windows maken. Het moet dus gedaan zijn met manueel tooltjes updaten: alles wat je uit de Universal App Store haalt blijft automatisch up to date. De nieuwe appwinkel vind je via deze link. Voorlopig is de Store onderverdeeld in twee delen: Windows en Windows Phone. Windows 10 voor telefoons zal immers nog even op zich laten wachten. Via de Store-knop links bovenaan vind je alles wat Microsoft momenteel verkoopt.

Momenteel zit de universele winkel er echter nog niet helemaal afgewerkt uit. Functionaliteit is dan ook beperkt. Wie nieuwsgierig is kan in ieder geval al wel eens gaan piepen. Momenteel lopen wij een beetje verloren op de website. Om echt een aantrekkelijk platform te worden om applicaties te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de Play Store van Google, moet er nog het één en ander gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business