Nieuws

Komst drones boezemt Brussel angst in

Het Brussels gewest ziet de nieuwe dronewetgeving die in de maak is niet zitten. Minister Smet geeft een volledig negatief advies voor de geplande regelgeving.

België is een slechte leerling wat de dronewetgeving betreft. Reden: er is er nog geen. Federaal minister van mobiliteit Jacqueline Galant (MR) sleutelt momenteel aan een wettelijk kader en daartoe wint ze het advies van de gewesten in.

In Brussel zien ze de wetgeving alvast niet zitten. De Brusselse evenknie van Galant, minister Pascal Smet (sp.a) geeft een ronduit negatief advies. Dat weet De Tijd. Smet ziet in het voorstel van Galant te weinig garanties op het gebied van veiligheid, privacy en geluidshinder.

Ook Vlaanderen loopt niet echt warm van de plannen van Galant. Voor minister Ben Weyts (N.VA) is het voorgestelde wettelijke kader te beknopt. Galant wil de maximum hoogte van drones beperken tot 90 meter en wil goederentransport verbieden. Daarmee fnuikt ze preventief innovatieve plannen zoals die van onder andere Amazon, dat al even experimenteert met leveringen van pakketjes door onbemande drones.

Weyts wil goederentransport wel toelaten. Hij stelt bovendien een maximumhoogte van 150 meter voor. Galant zal de adviezen van beide gewesten echter naast zich neer leggen. Met het akkoord van de privacy commissie moet enkel de Raad van State zich nog positief uitspreken voordat het besluit wet kan worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business