Nieuws

Goedkope Windows 10 Medion-laptop van Aldi: de moeite?

Aldi verkoopt deze zaterdag een Windows 10-laptop voor amper 399 euro. Een koopje, of zit er toch een adder onder het gras?

Deze zaterdag (08/08) koop je bij Aldi de Medion Akoya E6416 (MD 99580), een 15,6 inch laptop. Het toestel gaat de toonbank voor 399 euro, een erg scherpe prijs. Krijg je voor dat geld nog een volwaardige laptop, of gaat het om een laptop-omhulsel met tablet-ingewanden?

Onder de motorkap vinden we in ieder geval een echte Intel Core-processor van de nieuwste generatie, al gaat het hier om de i3-5010U, de op één na slapste processor in zijn categorie. De Dual Core CPU heeft een kloksnelheid van 2,10 GHz. De 4 GB aan RAM die daar bij hoort is in deze prijscategorie zeker voldoende. Voor opslag krijg je een harde schijf van 500 GB. Hoewel de specificaties van die HDD niet gedeeld worden vermoeden we dat het om een exemplaar met slechts 5400 rpm gaat.

Gestaag bollen

Echt snel zal deze configuratie niet draaien. Wat gamen betreft zijn alle spelletjes behalve de eenvoudigste uit den boze. Voor surfen, mailen en kantoorwerk volstaat de hardware wel, maar verwacht niet dat je vlot Excelbestanden van tientallen megabytes kan openen naast een browser met 20 tabs en drie word-documenten. Licht multitasken, eventueel met af en toe een seconde geduld, zal wel vlot gaan. Het scherm heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels want niet spectaculair is, maar meer kunnen we gezien de prijs niet verwachten.

De Wireless AC 3160-module zorgt er voor dat de laptop compatibel is met de nieuwste draadloze standaard. Daarmee geniet je van snellere wifi-verbindingen, als je tenminste ook een AC-router hebt. Wat aansluitingen betreft krijg je vier usb-poorten ter beschikking waarvan twee usb 3.0-varianten. Een dvd-station is van de partij, wat dezer dagen toch een zeldzaamheid is. Dat impliceert natuurlijk wel dat dit toestel niet al te weinig weegt: 2,3 kg volgens Aldi.

Een koopje?

Is deze laptop dan het kopen waard? Ja, op voorwaarde dat je realistische verwachtingen koestert. De specificaties zijn acceptabel maar allesbehalve spectaculair. Wil je geen te zwaar werk verrichten en hou je van een groot scherm, dan ben je hier goed af. Denk echter niet dat de Medion, omdat hij nieuw is, ook erg snel zal zijn. Je krijgt wel Windows 10 op het toestel, zodat je zelf niet hoeft te upgraden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business