Nieuws

Google krijgt twee weken respijt van Europa in anti-trustrechtszaak

Er hangt Google een Europese boete van mogelijk 6 miljard euro boven het hoofd voor competitievervalsing. Het bedrijf vroeg en kreeg uitstel voor zijn officiële reactie op de aanklacht.
Forance / Shutterstock.com

De Europese Commissie heeft Google een bijkomende twee weken gegeven om een antwoord te formuleren op de aanklacht dat het zijn dominante positie in de zoekmachine-markt misbruikt.

Het onderzoek is er eentje van lange adem, en ging in 2010 van start. In april van dit jaar liet de eurocommissaris belast met de portefeuille Mededinging, Margrethe Vestegar, nog het volgende optekenen: “In het geval van Google ben ik bezorgd dat het bedrijf een oneerlijk voordeel geeft aan zijn eigen diensten, in strijd met de Europese antitrust wetgeving.” Die uitspraak kwam op quasi hetzelfde moment als de officiële klacht van de Europese Commissie gericht aan Google, en gaf het bedrijf tein weken de tijd voor een reactie.

Die deadline liep normaal gezien af op 17 augustus, maar nu krijgt het bedrijf nog tot de 31ste om de uitspraak van de Europese Commissie te weerleggen. Het bedrijf had meer tijd nodig, en kreeg die ook. “In lijn met de normale gang van zaken heeft de Commissie de redenen van het verzoek geanalyseerd en Google als resultaat een verlenging toegekend om zijn verdedigingsrecht volledig uit te oefenen,” aldus een woordvoerder.

Zodra Google officieel heeft gereageerd (of niet), zal de Commissie de volgende stap bekijken. De consequenties voor het bedrijf bij een negatieve evaluatie zijn niet min: Europa dreigt met een boete die tot 6 miljard euro kan oplopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business