Nieuws

Stephen Hawkings stem wordt open source

Het systeem waarmee professor Stephen Hawking praat werd ontwikkeld door Intel. Dat zet alle software nu gratis online om andere patiënten van ALS te helpen.

Voortaan kan ook jij praten zoals Stephen Hawking. De zogenaamde Assistive Context Toolkit (Acat) is na drie jaar ontwikkeling gratis te downloaden op Github. Acat werd speciaal voor Stephen Hawking ontwikkeld en kan zijn bewegingen van zijn gelaatsspieren vertalen naar tekst. Hawking lijdt aan ALS en is zo goed als helemaal verlamd.

Er zijn echter heel wat mensen die baat hebben bij dergelijke software en dankzij Intel kunnen zij nu gratis van het systeem profiteren. Het bedrijf deelde de Acat met de wereld in de marge van het Intel Developer Forum in San Francisco.

Voorlopig werkt Acat enkel aan de hand van visuele aanwijzingen op het gezicht van een gebruiker. De input kan afkomstig zijn van een webcam maar bijvoorbeeld ook een infraroodcamera. Het systeem helpt een gebruiker zo om met minimale interactie de juiste woorden en zinnen op te bouwen. Doet dat je denken aan Swiftkey, dan heb je helemaal gelijk. Swiftkeytechnologie zit ingebakken in de huidige versie van Acat.

De code die het team achter Acat online plaatste is vrij te modificeren. “We hopen dat ontwikkelaars het platform zullen uitbreiden met onder andere nieuwe invoermethodes, andere woordvoorspelling en andere features”, aldus projectleider Sai Prasad.

Hoewel je de software gratis kan downloaden is ze niet voor iedereen bedoeld. Zo werkt Acat enkel op pc’s en is de nodige technische kennis vereist om er mee aan de slag te gaan. Of iedereen die spraakhulp nodig heeft binnenkort ook met de stem van Hawking zal praten, is onduidelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business