Nieuws

Jack Ma zegt Alibaba vaarwel

Het vertrek van Jack Ma luidt een nieuw tijdperk in de Chinese technologiewereld in. De charismatische mede-oprichter van het succesvolle Alibaba neemt morgen afscheid van zijn positie bij Alibaba.

Dan wordt de CEO ook 55 jaar, en dat vond hij een mooi moment om te vertrekken.  

Ma vertrekt op een moment dat de Chinese regering steeds strenger begint toe te zien op grote technologiebonzen. Wederom een bewijs dat hij het juiste moment had uitgekozen dus. 

De overdracht morgen zal voornamelijk van symbolische aard zijn. Ma zal nog steeds aanblijven in de raad van bestuur tot zijn huidige termijn verloopt in 2020. Geen paniek echter, de miljardair is zijn volgende generatie al jaren aan het voorbereiden op een dergelijk scenario. Zo is al geweten dat Daniel Zhang hem zal opvolgen, en dat Maggie Wu de CFO zal worden. Als onderdeel van een interne verschuiving in managementpostjes, kreeg Wu de verantwoordelijkheid om Alibaba’s investeringen te overzien. Dat katapulteerde haar prompt tot een van de belangrijkste “deal makers” ter wereld.  

Ma eindigt wel degelijk in schoonheid, zeker in vergelijking met een paar van zijn tijdgenoten. De CEO van Baidu, Robin Lu, heeft de markcapitalisatie van zijn bedrijf over de afgelopen jaar maar liefst zien halveren vanwege strategische misberekeningen. Tencent heeft het dan weer vaak aan de stok met de regering.  

Hoewel Ma een erg kapitalistisch imago had, is zijn reputatie toch steeds smetteloos gebleven. Dat geldt ook voor zijn bedrijf; het jaarlijks inkomen van Alibaba zou volgens voorspellingen zo’n 36 procent stijgen in het huidige fiscale jaar. Dat voorspellen analisten van Refinitiv 

Ma’s opvolger, Zhang, staan moeilijker tijden te wachten. Ma heeft namelijk grotendeels meegesurft op de economische boom in China. Nu China in een handelsoorlog met de VS is verwikkeld geraakt, is het nog maar de vraag of Alibaba wel winst zal kunnen blijven boeken.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business