Nieuws

Mozilla laat Chrome-extensies in Firefox draaien

Mozilla wil het eenvoudiger maken om extensies voor andere browsers in Firefox te laten draaien.
firefox
Evan Lorne / Shutterstock.com

Mozilla lanceert een nieuwe API die het mogelijk maakt om extensies van andere browsers, zoals Chrome, te draaien in Firefox.

Extensies zijn een populaire manier om extra functionaliteit aan je browser toe te voegen, maar net als bij apps moeten ontwikkelaars vaak per browser een verschillende versie maken van hun extensie. Daar wil Mozilla een mouw aan passen, zo schrijft het in een blogpost.

Het bedrijf implementeert een nieuwe API in Firefox genaamd WebExtensions. Die laat toe om extensies voor Chrome en Opera (en misschien ooit Edge) te draaien in Firefox met “weinig aanpassingen” aan de code.

“WebExtensions gedraagt zich als andere Firefox add-ons; ze zullen ondertekend worden door Mozilla, en zijn te ontdekken via addons.mozilla.org, of via de ontwikkelaarswebsite”, aldus het bedrijf.

WebExtensions is beschikbaar via de Developers Edition van Firefox 42. Details over hoe te testen vind je op de Mozilla wiki.

Electrolysis

Add-ons op basis van WebExtensions zullen volledig compatibel zijn met Electrolysis. Dat introduceert een nieuwe manier waarop de browser omgaat met webcontent, op basis van meerdere processen, net zoals dat ook in bijvoorbeeld Chrome het geval is. Dat moet de browser stabieler en veiliger maken.

Electrolysis is nu reeds beschikbaar in de Developer Edition van Firefox 42 en zal vanaf 22 september ook in Firefox 42 Beta aanwezig zijn als ‘opt-in’. Vanaf Firefox 43 Beta zal de functie standaard geactiveerd zijn, om dan tegen het einde van dit jaar zijn weg te vinden naar het grote publiek.

Voor de eindgebruiker zal dit op het eerst zicht niet zo veel veranderen, maar voor ontwikkelaars betekent het dat hun add-ons moeten worden aangepast zodat ze compatibel zijn met Electrolysis en de nieuwe WebExtensions API. Compatibiliteit van oude add-ons zal in eerste instantie nog door Mozilla worden gegarandeerd, maar dat wordt op termijn uitgefaseerd.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business