Nieuws

Cyanogen breidt uit met Cortana

De deal die Cyanogen met Microsoft sloot behelst ook Cortana. De digitale assistent gaat zo deel uitmaken van de Cyanogenkern.

Cyanogen wordt almaar groter. Het alternatieve Android OS begon met een kleine gemeenschap van goedgemutste hackers en ontwikkelaars, en mag zich vandaag groter noemen dan Windows Mobiel en Blackberry OS samen. Dat succes heeft het deels te danken aan het onverwachte succes van de OnePlus One, die standaard met Cyanogen OS werd geleverd.

Die samenwerking sprong weliswaar af, al bleef het niet bij de pakken zitten. Cyanogen ging in zee met enkele andere hardwarefabrikanten als Lenovo (voor de ZUK) en het nieuwe Britse Wileyfox. Tegelijkertijd sloot het ook een deal met Microsoft om enkele ‘core services’ te integreren in het Android-alternatief. Skype, Office-apps, Onedrive, Onenote en ‘Bing services’ werden reeds aangekondigd.

Een eigen platform

Cortana blijkt daar nu ook bij te horen. De spraakgestuurde-op-Bing-gebaseerde digitale assistent was reeds beschikbaar als app, maar Cyanogen gaat van Cortana een Google Now-vervanger maken. De integratie zal gebeuren in de kern van Android. Cortana wordt binnenkort overigens ook beschikbaar als app voor iOS.

De samensmelting met Microsoft is voor Cyanogen meer dan een teken aan de wand. Het is een publiek geheim dat de gemeenschap formerly known as hackers streven naar een volledige onafhankelijkheid van Google. Android ja, Google nee. Hoe dat eruit zal zien, is nog koffiedik kijken. Een onafhankelijk OS zal nog zeker twee of drie jaar op zich laten wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business