Nieuws

Ook Microsoft brengt kartonnen VR-bril uit

Microsoft wil met z’n smartphones ook het VR-toneel betreden. De techreus introduceert daarom eigen brilletjes, naar analogie met Google Cardboard.

Op 17 oktober houdt Microsoft een VR-hackaton in Moskou. Deelnemers met een goede idee zullen een kartonnen VR-setje krijgen om hun applicaties te testen. Het is de bedoeling om VR ook naar de Windows Phone te brengen, als is de omvang van Microsofts ambitie daaromtrent niet helemaal duidelijk.

Google Cardboard

Het opzet is exact hetzelfde als dat van Google met Cardboard. De kartonnen bril huisvest dus de nodige lenzen, terwijl al het rekenwerk in de smartphone gebeurt. De ingebouwde gyroscoop houdt de oriëntatie van je hoofd in het oog.

Technisch gezien hoeft Microsoft helemaal niet op de proppen te komen met een eigen kartonnen headset: er bestaan genoeg alternatieven waar ieder toestel in past. Belangrijker is de software. Google heeft een Cardboard-app met de nodige demo’s, terwijl de Play Store intussen al flink wat andere virtual reality applicaties in aanbieding heeft. Hoewel VR nog in z’n kinderschoenen staat, groeit de populariteit zienderogen. Sinds kort kan je zelfs een actualiteitsreportage in VR bekijken, en Oculus en 20th Century Fox werken samen aan filmische virtuele ervaringen.

Hololens

Microsoft zelf zet, in tegenstelling tot onder andere HTC en Samsung die aan luxe-VR-producten sleutelen, in op een ander soort kwalitatieve bril: de Hololens. Dat tot de verbeelding sprekende toestel zorgt voor een augmented reality-ervaring waarbij de echte wereld een ‘upgrade’ krijgt met digitale hologrammen. Een budget-VR-alternatief had Microsoft nog niet.

Of de kartonnen brilletjes ook naar het grote publiek komen is niet meteen duidelijk, maar dat is ook niet relevant. Er zijn genoeg brillen te koop waar ook een Windows Phone in past. Microsoft zal vooral over de brug moeten komen met leuke apps.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business