Nieuws

Popcorn Time voor de browser stopt onder dwang

Na ongeveer 72 uur houdt de ontwikkelaar van BrowserPopcorn het voor bekeken onder juridische druk van de filmindustrie.

popcorntime

Afgelopen weekend verscheen er plots een browserversie van Popcorn Time, de Netflix voor piraten. Deze kreeg flink wat aandacht, onder andere van de Motion Picture Association (MPAA) die met een dwangbevel kwam om de site te sluiten.

De eigenaar van de site, die zichzelf heeft onthuld als de 15-jarige Milan Kragujevic, reageerde hier snel op door de site naar een ander domein te verplaatsen en bij een andere host onder te brengen. Maar na een levensduur van 72 uur heeft Kragujevic besloten te stoppen en de site te sluiten.

“Het was een mooie ervaring, maar nu is het tijd om verder te gaan,” schrijft Kragujevic op zijn website. “Ik distantieer me van verder ontwikkeling van BrowserPopcorn.” De tiener voegt hieraan toe dat BrowserPopcorn nooit was bedoeld als een icoon voor piraterij maar meer als een experiment met streamingtechnologie. Deze uitspraak is niet echt in lijn is met eerdere opmerkingen:

“Ik leef in een land waar auteursrechten zo goed als onbestaande zijn en het kan me eerlijk gezegd niet veel schelen. Ik zal de website blijven verplaatsen met telkens een ander domein en provider. Ik wil geen cent verdienen aan de site. Ik doe het enkel en alleen omdat ik geloof dat piraterij uiteindelijk de streamingmarkt zal veranderen.”

We kunnen ons echter voorstellen dat een juridische dwangtermijn van 24 uur je kijk op de zaak doet kantelen.

Kragujevic vertelt aan Motherboard dat hij van plan is om BrowserPopcorn te vervangen door een legale variant, en dat hij ook van plan is om de broncode open te maken, zodat andere ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen. Gezien de immense populariteit van de dienst zal dit ook vast gaan gebeuren. Het scenario zal in dat geval waarschijnlijk hetzelfde zijn als dat van andere piratendiensten: een kat-en-muisspel van overheidsinstanties en ontwikkelaars, waarbij die laatste telkens een stap voor loopt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business