Landgenoten en eeuwige concurrenten Samsung en LG zijn allebei bezig met de ontwikkeling van flexibele batterijen voor geavanceerde wearables.


samsung-bendable-battery

Een van de dingen die voorkomt dat wearables nog slanker worden, is de batterij. Als je een batterij wil die langer dan een dag mee gaat, dan is je apparaat al snel lomp en enorm.

Zowel Samsung als LG werken echter aan slanke en flexibele batterijen die het startschot kunnen betekenen van veel beschaafdere wearables in de toekomst. De bedrijven toonden hun prototypes op het InterBattery 2015-evenement in Seoul.


Samsung SDI, de fabricagetak van de techgigant, heeft twee nieuwe technologieën onthuld op het evenement. De flexibele batterijband is bijvoorbeeld ontworpen voor smartwatches en heeft tot nu toe meer dan 50.000 buigingen om een pols overleefd zonder ongelukken.

“Wanneer de batterij wordt toegepast in de bandjes van smartwatches, verhoogt het de capaciteit tot meer dan 50 procent,” zegt Samsung in een statement.

Daarnaast toonde Samsung de zeer slanke Stripe-batterij, die “kan buigen en zich schikken als een vezel en is uitgerust met innovatieve energiedichtheid.” Met een dikte van 0,3 mm is deze batterij nog flexibeler dan de bandbatterij en kan hij worden gebruikt als ketting, haarband, of in T-shirts.

Volgens onze moedersite ZDNet.com heeft LG een zogenaamde ‘draadbatterij’ getoond. Ook deze zou ideaal zijn voor horlogebandjes, aldus de site. LG en Samsung volgen elkaar altijd snel op met vergelijkbare uitvindingen. De twee rivalen proberen elkaar constant af te troeven.

Flexibele batterijen zijn een groeiende markt volgens MarketsandMarkets. In 2020 wordt een omzet van 618 miljoen dollar voorspeld.

Onderzoekers testen al jaren buigbare batterijen. Een team wetenschappers van het Korea Advanced Institute of Science and Technology ontwikkelde in 2012 al een solide, maar toch buigbare batterij die bleef presteren, hoeveel hij ook te lijden had. Een paar maanden later werd een batterij ontwikkeld die uit te rekken is tot drie keer zijn originele formaat, zonder in te boeten op prestaties.