Nieuws

Uitvinder Bitcoin genomineerd voor Nobelprijs Economie

De uitvinder van Bitcoin, de digitale munt, werd genomineerd voor de Nobelprijs voor Economie. Nooit eerder won echter iemand waarvan de identiteit niet geweten is.

Elk jaar wordt een hele resem Nobelprijzen uitgereikt. Darbij heb je dan de prijs voor de literatuur, voor de vrede en de wetenschap. Daarnaast is er sedert 1968 ook de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, in de volksmond ook wel eens de Nobelprijs voor Economie genoemd. De prijs mag dan geen ‘echte’ Nobelprijs zijn, Alfred Nobel heeft economie niet vermeld in zijn testament, toch wordt de prijs voor echt aanzien, waardoor het winnen ervan best wel belangrijk is.

Dit jaar zou die prijs wel eens naar Satoshi Nakamoto kunnen gaan, de persoon aan wie men de uitvinding van Bitcoin toeschrijft. De digitale munt is ontstaan op het diepe web en wordt vandaag nog steeds gelinkt aan een efficiënte methode om te betalen voor een moord, een wapen of drugs. Toch schrijft UCLA professor Baghwan Chowdhry het volgende over de digitale munteenheid:

The invention of bitcoin — a digital currency — is nothing short of revolutionary…it offers many advantages over both physical and paper currencies. It is secure, relying on almost unbreakable cryptographic code, can be divided into millions of smaller sub-units, and can be transferred securely and nearly instantaneously from one person to any other person in the world with access to internet bypassing governments, central banks and financial intermediaries such as Visa, Mastercard, Paypal or commercial banks eliminating time delays and transactions costs.

Nochtans zijn Bitcoins de voorbije maanden verre van de meest betrouwbare investering gebleken. Om de haverklap werd er wel een digitale bank gekraakt, met gigantische prijsfluctuaties tot gevolg. Daarnaast is Satoshi Nakamoto slechts een pseudoniem, waardoor niemand de echte naam kent van de uitvinder. Er is nog nooit een Nobelprijs voor de Economie uitgereikt aan een onbekende, dus lijkt het onwaarschijnlijk dat dat nu wel zou gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business