Nieuws

Turkse censuur viseert Reddit

Afgelopen weekend besloot Turkije op de populaire website Reddit te blokkeren. Een duidelijke reden kwam er niet, maar het land is niet aan z’n proefstuk toe wat internetcensuur betreft.

Met de vluchtelingencrisis op volle toeren maakt Europa Turkije maar al te graag duidelijk dat we allemaal goede vrienden zijn, maar afgelopen weekend bewees het land van president Erdogan nog maar eens dat het er niet voor terugdeinst enkele basiswaarden en normen met de voeten te treden. Deze keer blokkeerden de Turken de populaire website Reddit. Volgens The Verge startte de censuur vrijdag en liep ze zeker tot zaterdag door. Vandaag is Reddit wel opnieuw toegankelijk. De censuur werd bevestigd door een officiële staatswebsite.

De website werd geblokkeerd onder wet 5651. Die wet laat de staat toe om websites met ‘ontoepasselijke’ content te blokkeren. Denk daarbij aan piraterij (dat hier ook geblokkeerd wordt) maar in de praktijk vooral websites met kritiek op de president. Vooral sociale netwerken krijgen het zwaar te verduren.

Censuurgeschiedenis

Zo blokkeerde Turkije sedert 2014 al geruime tijd Youtube en ook Twitter werd een tijdlang ontoegankelijk. Zelfs het spel Minecraft kwam in het vizier. In maart van vorig jaar liet Erdogan nog verstaan dat hij een verbod op Facebook wil. De president, die het sowieso niet al te nauw neemt met wat wij als democratisch bestempelen, kan erg moeilijk om met vrije meningsuiting die niet lovend is aan zijn adres.

De ban van reddit is het zoveelste voorbeeld in het machtsmisbruik van de Turkse regering. Gelukkig maakt de censuur steevast gebruik van DNS-bans, en is ze dus erg eenvoudig te omzeilen, ook door internetgebruikers zonder veel kennis van zake. Als fans van een vrij internet hoopt de redactie dat de Turkse regering haar censuurwetten snel afvoert. Wie niets verkeerds doet hoeft niet bang te zijn van kritiek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business