Nieuws

Facebook blokkeert publieke pagina’s voor wie niet ingelogd is

Als reactie op zijn veroordeling en een afgesprongen dialoog met de Privacycommissie, heeft Facebook zijn publieke pagina's afgesloten voor Belgische niet-gebruikers.

In reactie op een veroordeling door het Belgische gerecht in november, heeft Facebook actie ondernomen. Belgische niet-gebruikers kunnen publieke pagina’s op Facebook niet meer bekijken. Personen met een profiel die zijn ingelogd ondervinden geen beperkingen.

De Belgische privacycommissie spande met succes een kortgeding aan tegen het internetbedrijf om te voorkomen dat het sociale medium het surfgedrag van niet-gebruikers in kaart bracht die Facebook hadden bezocht. Het gaat daarbij specifiek om de datr-cookie, die de browser van een gebruiker registreert en dat volgens Facebook moet voorkomen dat men een nepprofiel aanmaakt. De Privacycommissie argumenteert daarentegen dat die niet-gebruikers geen toestemming hebben gegeven om gevolgd te worden door cookies.

Bij de veroordeling gaf Facebook aan dat het in beroep zou gaan tegen de beslissing en stond het open voor overleg met de commissie, maar dat overleg is afgesprongen. In afwachting van het hoger beroep schikt het netwerk zich naar het vonnis van de rechter, die ook een dwangsom van 250.000 euro per dag oplegde mocht het bedrijf zijn illegale acties voortzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business