Nieuws

Dunne Skylake-processors breken door strakke koeling

Heb je je een nieuwste Intelprocessor uitgerust met een flinke koeling? Pas dan op en verplaats je bak niet zomaar; het zou wel eens kunnen dat de koeling je processor onherstelbaar beschadigt.

De nieuwste Intel Skymake-processors lijken gevoelig voor schade door koelingen van derden. Dat ontdekte de Duitse website pcgamershardware.be na een mededeling van het bedrijf Scythe. De processors kunnen samen met de LGA 1151-socket schade ondervinden door schokken bij bijvoorbeeld het verplaatsen van een computerbak.

Druk

Wie al eens zelf een pc in elkaar vees, weet dat de koeling met enige druk bovenop de socket waarin de processor zit, wordt aangebracht. Met de hulp van een thermische pasta wordt de hitte zo van de chip naar de koeling gevoerd, waar licht of water hun werk doen. In principe kan de zesdegeneratie hardware van Intel zo’n 22 kilogram aan statische druk verwerken, evenveel als de voorgangers. Toch lijkt het er op dat de nieuwe chips iets dunner en fragieler zijn. Wanneer je een computer met een zware koeling verplaatst kan die beweging de druk op de chip en het moederbord verhogen, met mogelijks desastreuse gevolgen.

Hoe het komt dat deze chips kwetsbaar zijn en de vorige generaties niet, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk waren vorige generaties iets sterker, maar officieel kunnen ze hetzelfde misbruik aan. Oftewel overschat Intel zijn hardware, oftewel kiezen sommige fabrikanten voor een koeling die wel erg strak tegen het moederbord plakt.

Nieuwe schroefjes

Koelingsfabrikant Scythe laat weten dat sommige van zijn koelingen eventueel schade aan chip en socket kunnen berokkenen. Gelukkig is de optie eenvoudiger: een nieuwe set schroefjes voor de getroffen koelers maakt de aansluiting minder strak, waardoor het probleem is opgelost. De Scythe Mugen 4, de Mugen 4 PCGH-Edition en de Mugen Max zijn door het euvel getroffen. Dergelijke krachtige luchtkoelingen zijn uitermate geschikt voor krachtige processors, wat een eventuele misplaatste ‘krak’ des te pijnlijker maakt.

Voorlopig lijkt Scythe de enige te zijn die het probleem heeft vastgesteld en meteen ook adresseert. Iedereen die een 6e generatie cpu met krachtige koeling heeft kan best opletten. Verplaats je bak niet zomaar, let erg op schokken en overweeg je koeling los te schroeven wanneer je een flinke verplaatsing met je pc voor de boeg hebt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business