Nieuws

Cygnus brengt Hololens naar ISS

Een jaar na de spectaculaire explosie van een Antaresraket met het Cygnus-ruimteschip aan boord stuurt Orbital opnieuw een Cygnus naar het ISS. Aan boord: een Hololens van Microsoft.

Even kort het geheugen opfrissen: het einde van 2014 en het begin van 2015 waren een zwarte periode voor de ruimtevaart in het algemeen en de bevoorrading van het ISS in het specifiek. Je herinnert je misschien de Russische Progress die na een slechte lancering opbrandde in de dampkring, of de Falcon 9 van SpaceX die ontplofte enkele minuten in de vlucht, maar eind oktober vorig jaar trapte Orbital de miserieperiode af.

[related_article id=”158922″]

Vuurbal

Orbital Sciences heeft net als SpaceX een commercieel contract voor de bevoorrading van het internationale ruimtestation. Orbital lanceerde zijn Cygnus-ruimteschepen bovenop een Antares-raket van eigen makelij, die op haar beurt was uitgerust met AJ-26 raketmotors gebaseerd op een Sovjet-design. Een defect in één van die motoren zorgde voor een spectaculaire nachtelijke explosie amper zes seconden na de eigenlijke lancering. Antares en Cygnus verdwenen in de vuurbal, en Orbital lanceerde sinds de mislukking geen raket meer.

Daar kwam zondag verandering in. Na drie dagen uitstel ten gevolge van slecht weer vertrok Cygnus succesvol naar het ISS, al had Orbital daar wat hulp van buitenaf voor nodig. Antares is nog niet klaar voor het hernemen van de lanceringen dus klopte Orbital Sciences aan bij United Launch Alliance. Die stelde voor de gelegenheid een Atlas V ter beschikking.

Knappe beelden

Na een succesvolle lancering met enkele knappe live-beelden van aan boord de raket, is Cygnus nu onderweg naar het ISS. De ruimtependel van dienst is een verbeterde versie van de eerste Cygnus en heet voluit, niet al te origineel, Enhanced Cygnus.  Het tuig kan zo’n 3,5 ton aan goederen naar het ruimtestation voeren.

https://www.youtube.com/watch?v=nnna_zXwp3k

Hololens

Onder andere water en eten nemen een deel van die 3,5 ton in beslag, maar de pendel heeft ook experimenten aan boord. Opmerkelijkste stuk techniek: een Hololens van Microsoft. NASA wil onderzoeken of de Hololens astronauten kan helpen bij het uitvoeren van hun taken. Zo kan een operator op de grond door de ogen van een astronaut kijken om zo niet alleen verbaal hulp te bieden, maar ook aantekeningen te maken in het gezichtsveld van die astronaut.  Normaal zouden de astronauten aan boord van het ISS al eerder aan de slag zijn gegaan met een Hololens, maar het eerste exemplaar ging verloren met de mislukte lancering van de Falcon 9 met Dragon.

Morgen, woensdag 9 december, komt Cygnus aan bij het ISS. Een astronaut aan boord zal het tuig vervolgens grijpen met de Canadarm en het verbinden met het ruimtestation. Eind januari moet de ruimtependel samen vers geladen afval loskoppelen van het ruimtestation om vervolgens op te branden in de atmosfeer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business