Nieuws

Hoe veilig voelt de Belg zich op internet?

Wetenschappers van de UGent hebben onderzoek uitgevoerd naar de kennis over en ervaringen met cyberbedreigingen bij Belgen.

Belgen ervaren traditionele internetactiviteiten zoals e-mail, informatie opzoeken en het lezen van nieuwssites als relatief veilig, maar hebben minder vertrouwen in het gebruik van sociale media, downloaden, chat en streaming. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de UGent.

De voornaamste vorm van beveiliging die Belgen treffen, is het installeren van gratis antivirussoftware. Meer dan de helft van de respondenten (54%) geeft aan dit te doen. 50% vermijdt specifieke internetactiviteiten omdat ze als onveilig worden beschouwd en 47% past instellingen aan om zich beter te beschermen. Eén op vijf respondenten zegt het internetgebruik in totaliteit te verminderen als beschermingsmaatregel.

Op de vraag of ze al in contact zijn geweest met cybercriminaliteit, zegt 40% dat zijzelf of iemand uit hun omgeving al slachtoffer is geweest van virussen. 39% zegt weet te hebben van monitoring door private bedrijven en 25% denkt dat ze al in aanraking zijn geweest met monitoring door de overheid. 18% heeft al ervaring met ongewenste inhoud of gedrag op het internet, 11% met hacking en 9% met oplichting.

Hoewel virussen dus de grootste bedreiging lijken te vormen, staan ze pas op de derde plaats bij de vraag hoe ernstig de dreigingen worden ingeschat. Hacking en scams worden aangehaald als de ergste vormen van cybercrime. Een verklaring daarvoor is wellicht dat de respondenten de financiële impact van hacking en scams als groter inschatten dan bij virussen.

Het doel van de wetenschappers was om een beter beeld te krijgen van de Belgische internetgebruiker. Ze onderscheiden vier profielen: bewuste internetgebruikers (32%), gebruikers met te veel vertrouwen in het internet (13,5%), onervaren internetgebruikers (35%) en onbekommerde internetgebruikers (19,1%).

Met name de gebruikers met te veel vertrouwen en de onervaren internetgebruikers, samen goed voor ongeveer de helft van de respondenten, vormen een kwetsbare groep online. Ze hebben relatief weinig kennis over het internet en bijhorende bedreigingen, en weten daardoor ook niet goed hoe ermee om te gaan en zich te beschermen. De wetenschappers raden daarom aan dat in de eerste plaats deze groep moet worden gesensibiliseerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business