In de Amerikaanse staat Washington werden ruim 3.000 veroordeelden te vroeg vrijgelaten door een fout in het programma dat data berekent.

Advertentie

41127_01_fbi_confirms_arresting_cybercriminals_difficult_but_fight_isn_t_over

Verschillende gevangenissen in de staat Washington, in de Verenigde Staten, hebben verkeerdelijk gevangenen te vroeg vrijgelaten. De fout werd al in 2012 opgemerkt, maar het duurde tot vandaag eer het staatsbestuur de fout wilde toegeven. Ruim 3.000 gevangenen kwamen zo te vroeg vrij.

De vrijlatingsdatum wordt in Amerika bepaald door een softwareprogramma dat verschillende factoren in overweging neemt, zoals goed gedrag. Wie een ‘munt’ verdient voor voorbeeldig gedrag, kan die inzetten voor een vervroegde vrijlating. Het zijn die munten die voor problemen zorgden, waardoor het programma de termijnen verkeerd berekende.

De staat laat weten dat het doorgaans over een honderdtal dagen ging en dat er geen al te gevaarlijke criminelen voordeel uit konden halen. Toch is het opmerkelijk dat er nu pas iets aan gedaan wordt, aangezien familie van een slachtoffer in 2012 al aankaartte dat een veroordeelde te vroeg werd vrijgelaten. De mensen die werden vrijgelaten worden niet opnieuw naar de gevangenis gestuurd.

Onderzoek

Uiteraard komt er wel een onderzoek naar de fout. De programmeurs die het programma ontwikkelden, zullen daarbij aan de tand gevoeld worden door de FBI. Daarnaast worden nog eens 3000 veroordeelden opnieuw onderzocht aangezien ook zij binnenkort zouden worden vrijgelaten. Hun termijn wordt opnieuw berekend.