Nieuws

Facebook geeft code vrij die 360° en VR video’s supersnel laadt

Dankzij kubussen en pyramides weet Facebook zware videobestanden als 360° en VR content sterk te verkleinen. Het netwerk stelt nu het kubusdeel van de software gratis ter beschikking.

 

Facebook maakt de technologie opensource die het netwerk gebruikt om de buffertijden van 360 graden video’s met een kwart in te korten. In de aankondiging van de actie toont het bedrijf uitgebreid hoe het zijn netwerk voorbereid voor de popularisering van virtual reality, en de technische obstakels die de trend met zich meebrengt.

Kubus

Om laadtijden in te krimpen en de werklast voor zijn servers te verkleinen, hebben software-ontwikkelaars van Facebook de 360° videocontent op het netwerk in kubussen verpakt in plaats van rechthoeken. Die aanpassing zorgde ervoor dat de buffertijd met een kwart afnam.

In een blogbericht verklaren Facebookwerknemers Evgeny Kuzyakov en David Pio de techniek: “Onze oplossing was om rechthoekige lay-outs te herverdelen in kubuskaarten. We deden dit door de bovenste 25 procent van de video in één kubuszijde te transformeren en de onderste 25 procent in een andere, en de overige 50 procent te verdelen over de overige vier kubuszijden, om deze later in twee rijen te plaatsen.”

Pyramide

Het is die kubustechnologie die het sociale netwerk nu gratis ter beschikking zal stellen voor geïnteresseerden. De software is te vinden op GitHub. De ontwikkelaars stopten echter niet bij kubussen. Om 360° video’s naar VR om te zetten, hadden ze nog iets stevigers nodig om de laadtijden naar behapbare proporties te krijgen. Dus bouwden ze verder op hun geometrische vormen: van een kubus stapten ze over naar pyramides. Volgens Kuzyakov en Pio zorgt het vervormen van een VR-videobestand naar een pyramide ervoor dat “verwerking gemakkelijker is en de grootte van het bestand met 80 procent afneemt tegenover het origineel.” Facebook test het algoritme momenteel uit binnen een gesloten netwerkomgeving.

Vind je het bovenstaande wat abstract, dan heeft Facebook de uitleg ook in een, hoe kan het ook anders, behulpzame video gegoten met de titel “Next-generation video encoding for 360 video en VR“.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business