Nieuws

Belgische eID compatibel met Chromebooks

De Chromebook krijgt er weer functionaliteit bij. Voortaan kan je een eID-gebruiken op de toestellen, al lukt inloggen op Taks-on-Web voorlopig nog niet.

Steeds meer Belgen vinden de weg naar de eID. Vorig jaar dienden bijna 2,5 miljoen belastingplichtigen hun aangifte in via Taks-on-Web. E-Contract.be biedt eID-oplossingen aan en claimt dat het maandelijks meer dan 250.000 transacties verwerkt. Het bedrijf wil aan het voorfront van de technologie blijven, en zet daarom in op compatibiliteit met de Chromebook.

Digitaal handtekenen

De toestellen worden wereldwijd steeds populairder. Ze zijn aanzienlijk goedkoper dan laptops en hebben genoeg functies om de lichtere gebruiker te bekoren. E-Contract verwacht een stijging in de verkoop, en maakt zijn diensten daarom beschikbaar op Chrome OS. Concreet kan je niet alleen de eID Identity Provider maar ook de Digital Signature Service voortaan op het besturingssysteem gebruiken. De meeste CCID-compatibele kaartlezers zijn geschikt voor Chromebookgebruik.

[related_article id=”175342″]

Voortaan kan je met je eID inloggen op My eHealth, of PDF’s digitaal ondertekenen. In theorie zou zelfs Taks-on-Web via Chrome OS moeten werken, maar om die functionaliteit naar de bevolking te brengen moet de overheid enkele aanpassingen doorvoeren.

Marktaandeel

De Chromebook was aanvankelijk niets meer dan een venster op het Internet, maar vandaag worden de toestellen steeds meer concurrentie voor laptops. Zo kan je offline aan de kantoorsuites van Google en zorgt VLC er sinds kort voor dat het toestel bruikbaar is als multimediaspeler. Of E-Contract.be nu plots meer marktaandeel zal binnenrijven is twijfelachtig. Wereldwijd wordt de computermark helemaal gedomineerd door Windows, met een marktaandeel van 97,32 procent volgens Netmarketshare. Mac en OS X komen op de tweede plaats met 7,02 procent, terwijl alle Linuxsystemen samen, waar ook Chrome OS toe behoort, amper 1,66 procent van de markt bezitten.

Er zijn echter geruchten dat Google Chrome OS en Android wil samensmelten. Mobiel heeft Android dan weer het leeuwendeel van de koek in handen: 57,29 procent. Als Google die stap zet, dan zijn de eID-diensten van E-Contract meteen ook aanwezig op tal van tablets en smartphones. Dat is echter niet meer dan speculatie, zodat het bedrijf voorlopig vooral een pluim verdient voor innovatie, al spreekt die innovatie slechts een niche aan.

chromebookeid

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals