Nieuws

Nederlandse politie haalt drones neer met roofvogel

Een klassieke drone is geen partij voor een uit de kluiten gewassen roofvogel. Dat toont een test van de Nederlandse politie, die de dieren actief wil inzetten, aan.

Drones worden steeds populairder, en dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk daarbij niet uitsluitend aan mensen van kwade wil, maar ook aan onbezonnen eigenaars van een draadloos vliegtuigje. Er zijn heel wat plaatsen ongeschikt voor een drone, zoals drukke events waar een defect omstaanders kan verwonden, rondom beveiligde gebouwen, of nabij plaatsen waar helikopters al eens landen, zoals ziekenhuizen.

De Nederlandse politie werkt enerzijds aan high-tech oplossingen zoals het overnemen van de besturing van de drone, maar kijkt anderzijds ook naar meer low-tech, maar beslist veel spectaculairdere, oplossingen. Om een drone fysiek uit te schakelen zonder dat de restanten neerstorten, onderzoekt de politie of roofvogels geschikt zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=HifO-ebmE1s

De Nationale Politie werkt daartoe samen met Guard From Above, een bedrijf dat roofvogels zoals adelaars traint. Tijdens een demonstratie, die je in bovenstaand filmpje zelf kan bekijken, toont een uit de kluiten gewassen adelaar al wat hij waard is. De grote vogel vliegt vastberaden op een kleine drone af, grijpt het ding, en zet het even verderop neer.

Guard From Above richt de vogels af om een drone als prooi te zien. Instinctief wil de adelaar de prooi op een veilige plaats op de grond verorberen, ideaal gedrag voor het verwijderen van vijandige drones boven een beschermd gebied. De politie claimt dat het plan een wereldprimeur is, al toont Youtube aan dat niet-getrainde adelaars ook wel raad weten met een gemotoriseerde indringer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business