Idronect, een Belgische start-up, pakt uit met een platform waar dronegebruikers en de overheid elkaar ontmoeten, om zo veilig en binnen een wettelijk kader vluchten te plannen en te monitoren.


drone

Hoewel België er weer op spectaculaire manier niet in slaagt om tijdig de nodige wetgeving te regelen, staat start-up Idronect klaar met een softwareplatform dat het Koninklijk Besluit moet ondersteunen wanneer het er toch doorkomt. Hoewel er al drie jaar aan het KB omtrent het gebruik van drones in het Belgische luchtruim wordt gesleuteld, bleek eind vorig jaar dat het eindresultaat niet voldoet aan Europese eisen. Behoudens nieuwe vertragingen gaat het voor de zomer eindelijk van kracht, waarna dronepiloten zich aan specifieke regels zullen moeten houden.

Eenvoudige aanvragen

Concreet mag jij met je vrijetijdsdrone tot op tien meter hoogte rondsnorren, en mogen professionele drones voor bijvoorbeeld het inspecteren van stroomkabels of het filmen van events tot op 90 meter vliegen. Al naargelang de zone waar de drone wil overvliegen gelden er echter regels. Zo zal je als filmbedrijf een aanvraag moeten indienen wanneer je met je zware cameradrone boven een menigte wil toeren.


idronect

Die aanvraag wordt verwerkt door het Directoraat-Generaal Luchtvaart, dat op zijn beurt in staat moet zijn om te controleren of de aanvrager zich aan de afspraken houdt. Het Idronect-platform moet die administratie softwarematig ondersteunen. De software brengt zowel piloten als overheid samen. De piloot kan via Idronect een aanvraag indienen. Het platform stelt hem alle belangrijke vragen, zodat de aanvraag de nodige informatie bevat voor een goedkeuring. Het Directoraat-Generaal Luchtvaart krijgt vervolgens een kant en klaar dossier, helemaal ingevuld zoals het hoort.

Succesvolle tests

Ook de drone is verbonden met Idronect. Na goedkeuring houdt het platform bij waar de drone zich ergens bevind. Gaat het toestel buiten de vooropgestelde zone, dan volgt een automatisch alarm. Idronect werd opgericht door piloot en ingenieur Tom Verbruggen in samenwerking met piloten en de overheid. In een afgeschermd luchtruim in Sint-Truiden, waar testen met drones plaatsvinden, werd het systeem al uitgeprobeerd.  Het platform is het eerste in zijn soort, en een mooi voorbeeld van Belgische innovatie met enerzijds ondersteuning van een overheidsinstantie, ondanks het trage werk van een andere overheidsinstantie.