Nieuws

VAIO, Toshiba en Fujitsu versmelten tot één PC-gigant

Om de concurrentie met Lenovo aan te gaan, zouden de drie Japanse computermerken willen samenwerken om te groeien.

Een nieuwe Japanse pc-gigant zou in de maak zijn, aldus Bloomberg News. VAIO, de spin-off van Sony’s pc-merk, staat dichtbij een overeenkomst om zichzelf te combineren met de pc-takken van Toshiba en Fujitsu, allemaal Japanse merken. Het resultaat zou een nieuwe pc-grootmacht moeten zijn die beter wil concurreren tegen Lenovo, Dell en HP.

Stroomversnelling

Tot nu toe zijn de details nog onduidelijk of er een nieuwe naam komt, en op welke termijn alles rond zou moeten zijn. Hidemi Moue, CEO van Japan Industrial Partners (bezit VAIO) zegt dat de deal in een stroomversnelling zit en tegen eind maart rond moet zijn.

Het is vechten om de kruimels tegenwoordig op de pc-markt, waardoor samenwerken essentieel wordt om de hegemonie van de drie grote spelers te doorbreken. Het nieuws komt ook niet toevallig net wanneer Toshiba gisteren nog bevestigde dat het de pc-markt niet wil verlaten.

Boekhoudschandaal

Toshiba heeft het op dit ogenblik moeilijk door een boekhoudschandaal en heeft eind vorig jaar 6.800 mensen moeten laten vertrekken om het hoofd boven water te houden. Het keek toen al naar samenwerkingen met externe partijen om bepaalde takken rendabeler te maken. De samenwerking met Fujitsu en VAIO is daarin de meest evidente keuze binnen Japan.

Microsoft heeft in 2013 Dell nog met een lening van 2 miljard geholpen om de beurs te verlaten en werkt intensief samen met de grote drie (HP, Dell en Lenovo) in zijn marketingcampagne rond Windows 10 om zoveel mogelijk gebruikers gratis te laten overschakelen naar het nieuwste besturingssysteem. Dankzij de nieuwe Japanse samenwerking hopen ze natuurlijk als vierde partij mee te kunnen doen door het bijhorende hogere marktaandeel.

fujitsuovernametoshibavaio

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals