Google test momenteel zijn Project Loon-internetballonen in Sri Lanka. Op termijn moeten 15 ballonnen zorgen voor de internetvoorziening op het eiland.

project loon ballon internet google

Google test momenteel zijn Project Loon-internetballonnen in Sri Lanka. Maandag ging de allereerste van de drie testballonnen de lucht in. Op termijn moeten 15 internetballonnen zorgen voor een goede internetdekking in het Zuid-Amerikaanse land.

Joint venture

Afgelopen zomer raakte bekend dat Sri Lanka als eerste land een joint venture aanging met Google. De overheid zou een aandeel van 25 procent hebben in het lokale project. Toch zou het land zelf geen geld hebben geïnvesteerd, maar in ruil wel een deel van zijn radiospectrum hebben vrijgeven. Zo kan Google het hele land van snel 4G-internet voorzien. Telecomoperators in Sri Lanka zijn ook vrij om zelf een aandeel van 10 procent in het lokale project aan te schaffen.

Hoogtechnologische internetballonnen

Googles ballonnen werken met radioantennes die in verbinding staan met internetantennes op de grond. Zo wordt er op aarde 4G-internet geleverd in een straal van 40 kilometer per ballon. De Project Loon-ballonnen zweven in de stratosfeer op een hoogte van 20 km boven het aardoppervlak. Zo vermijdt Google probleemloos vliegtuigen en slechte weersomstandigheden.

De hoogtechnologische ballonnen worden van stroom voorzien door zonnepanelen die ook Lithium-ion-batterijen opladen om ‘s nachts te kunnen werken. Een Project Loon-ballon blijft natuurlijk niet eeuwig leven. Zo zou hij volgens Google zo’n 180 dagen moeten kunnen werken alvorens hij aan vervanging toe is.

Concurrentie stimuleren

Googles Project Loon wil internet bieden aan precies dat deel van de wereldbevolking dat er geen of slecht toegang toe heeft. Met een mobiele internetpenetratie van slechts 38 procent, voldoet Sri Lanka zeker en vast aan die voorwaarde. Volgens Developing Telecoms is nochtans 90 procent van het eiland gedekt met 3G-internet. Voor het snellere 4G-internet is dat maar 44 procent. Harin Fernado, de minister die bevoegd is voor telecom in Sri Lanka, hoopt dat Project Loon de concurrentie binnen de telecomindustrie in zijn land doet toenemen zodat de prijs voor mobiel internet daalt.