Nieuws

Eerste plooibare smartphones binnen vijf jaar beschikbaar

Onderzoekers van Queens University hebben een werkend prototype van een buigbare smartphone klaar, en verwachten dat de eerste flexibele telefoons binnen vijf jaar commercieel beschikbaar zullen zijn.

We worden al jaren verleid door de belofte van plooibare smartphones, maar voorlopig bleef het hoofdzakelijk beperkt tot technische demonstraties van flexibele schermen door fabrikanten als LG en Samsung. Een volledige buigbare smartphone leek nog altijd veraf. Een doorbraak van de Queens University lijkt nu schot in de zaak te brengen.

Onderzoekers aan de universiteit hebben een werkend prototype ontwikkeld van een flexibele smartphone. De ReFlex, zoals het prototype toepasselijk werd genoemd, bestaat uit een 720p fexibel OLED-scherm van LG dat werd gecombineerd met buigsensoren en motoren voor haptische feedback. De rest van de hardware schuilt in een niet-flexibel deel van het toestel aan de zijkant van het scherm. De ReFlex draait op Android 4.4.

Wat kan je nu met zo’n buigbare telefoon? Eerst en vooral is hij natuurlijk een stuk minder breekbaar, maar de onderzoekers tonen in een demofilmpje nog enkele andere potentiële gebruiksredenen. Zo kan je het scherm bijvoorbeeld buigen om door de pagina’s van een e-book te bladeren. Hoe harder je het toestel buigt, hoe sneller je bladert. In een ander voorbeeld zie je hoe de onderzoekers Angry Birds spelen. Door het scherm te buigen wordt de elastiek van de katapult opgespannen.

De onderzoekers stellen hun prototype deze week voor tijdens een conferentie over human-computer interaction in Nederland. Ze verwachten dat de achterliggende technologie binnen vijf jaar moet kunnen worden gecommercialiseerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business