Nieuws

CAT bouwt smartphone met warmtecamera

De Cat S60 wordt de eerste smartphone die een ingebouwde thermische camera zal hebben. Verder heeft hij een extra stevig scherm, en zal hij waterdicht zijn.

Caterpillar, kortweg Cat, wil met de S60 de eerste smartphone in handen hebben die een warmtecamera aan boord heeft. Zo zal je in staat zijn om in het donker te kijken doordat de camera verschillen in temperatuur bij objecten kan waarnemen.

Reddingsmissies

De naam ‘Cat’ ken je misschien in de eerste plaats van de zware machines die het bedrijf maakt. Toch is Cat al langer bezig met zijn eigen smartphonelijn. Uiteraard gaat het hier niet om flinterdunne toestellen met een mooie glazen behuizing, maar om echte krachtspatsers die probleemloos de onverwoestbaarheid van de legendarische Nokia 3310 evenaren.

In feite is Cat’s nieuwe flagship uiteraard een nicheproduct. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dat zijn toestel voornamelijk populair zal worden bij de ordediensten, installateurs van elektronica en landbouwers. Het toestel zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij reddingsmissies van de brandweer wanneer er weinig zichtbaarheid is door rook.

Thermische energie waarnemen

Cat haalde de warmtecamera voor zijn telefoon bij een gespecialiseerd bedrijf genaamd Flir. Dat maakte eerder al onder meer warmtecamera’s die je via de lightning connector of micro-usb kan verbinden met je smartphone. De thermische camera van de Cat S60 zal een VGA-resolutie hebben van 640×480. Dat zorgt natuurlijk niet voor de meest haarscherpe foto’s, maar het zou voldoende moeten zijn voor praktische doeleinden.

Thermische energie levert veel langere golven op in het elektromagnetisch spectrum dan de golven die zichtbaar licht produceren. Hierdoor kan het menselijk oog dus onmogelijk warmte-energie zien. Je kan de golven van thermische energie het beste vergelijken met de golven die een microgolfoven produceert. De thermische camera in de Cat S60 zorgt ervoor dat het elektromagnetisch spectrum dat ons menselijk oog kan waarnemen wordt uitgebreid. Hierdoor zijn we dus wel in staat om nuances in de temperatuur van objecten waar te nemen.

Gewone telefoon

Afgezien van zijn robuuste bouw, warmtecamera, waterdichtheid en een scherm dat dubbel zo dik is dan normaal, is de Cat S60 een heel gewone smartphone. Hij heeft een 4,7 inchscherm met 720p-resolutie en Corning Gorilla Glass 4. Het hart van het toestel is een 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon 617. Naast de warmtecamera vind je aan de achterkant ook nog een 13 megapixelcamera terug. De frontcamera heeft 5 megapixels. Ten slotte heeft de S60 een genereuze 3 GB aan RAM-geheugen aan boord, en een opslagcapaciteit van 32 GB. Die opslag kan je ook uitbreiden via microSD.

Eind mei moet de Cat S60 in de winkels liggen voor een prijs van zo’n 649 euro. Dat prijskaartje heeft het toestel voornamelijk te danken aan de warmtecamera zelf. Flir’s eerdere warmtecamera voor smartphones was alleen al goed voor zo’n 249 dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business