Nieuws

Mobistar steekt Base de loef af met 4G-netwerk

Het BIPT pakt uit met nieuwe kaarten die de netwerkdekking van de mobiele providers in België illustreren. Vooral de inhaalbeweging van Mobistar, dat zijn netwerkbereik bijna verdubbelt, is frappant.

Het Belgisch instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) brengt nieuwe kaarten uit die de netwerkdekking in België visualiseren. Aan de hand van de kaarten, die je hier zelf kan bekijken, krijg je een goed beeld van welke provider het best uitgeruste mobiele netwerk bezit.

Midden vorig jaar was de 4G-netwerkdekking van Mobistar de slechtste van heel België. Wallonië had nauwelijks toegang tot het netwerk en ook in Vlaanderen waren er nog enkele gaten. Begin dit jaar is de provider helemaal bij. De dekking in Vlaanderen is nagenoeg perfect, en ook in Wallonië zijn er geen belangrijke gaten meer. Dat is opmerkelijk: Mobistar was de laatste van de drie providers die de stap naar 4G zette.

Het 4G-netwerk van Mobistar bereikt intussen bijna het hele land.

De netwerkuitbater staakt op het gebied van dekking Base tegen hoge snelheid voorbij. Base had een half jaar geleden nog de meest uitgebreide dekking, maar bengelt intussen laatst. In vergelijking met juli vorig jaar zien we amper verbeteringen bij deze provider. Absolute kampioen is Proximus, dat zowat het hele land bereikt. Kijken we naar 3G, dan valt het op dat er geen noemenswaardige verschillen meer zijn. Enkel in de uithoeken van Wallonië bereikt het 3G-netwerk nog niet iedereen.

Base lijkt nauwelijks meer mensen te bereiken met 4G dan een half jaar geleden.

De kaarten illustreren mooi hoe de netwerken van de providers er op vooruitgaan, maar ze zeggen weinig over de kwaliteit van het netwerk. De kaart toont het theoretische bereik berekend op basis van de infrastructuur. In de praktijk kunnen externe factoren de dekking beïnvloeden, zodat je niet noodzakelijk in ieder gekleurd gebied ook van een goede 4G-snelheid kan genieten. Zeker bij gebruik binnen of in de wagen kan de realiteit nogal eens verschillen met de kaarten.

Heb jij geen abonnement bij Base, Proximus of Mobistar? Dan zijn de resultaten van het BIPT-onderzoek nog steeds relevant. Alle andere providers, zoals bijvoorbeeld Mobile Vikings of Jim Mobile, maken gebruik van de netwerkinfrastructuur van één van deze drie providers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business